Search
Close

Egy helyett akár három is: az AfD új EP-frakciót alapítana

Brüsszel, 2024. június 20.
Az Alternatíva Németországért (AfD) párt a közelmúltban történt kizárása után az Identitás és Demokrácia (ID) csoportból, új parlamenti frakció létrehozását tervezi az Európai Parlamentben. Az eredeti tervük az volt, hogy visszatérnek az ID-be, de a párt most új szövetségesek keresésébe kezdett. A választások előtti hónapokban intenzív diskurzus volt arról, hogyan foghatnának össze az Európai Néppárttól jobbra álló konzervatív, radikális pártok, azonban a jelenlegi állás szerint egy frakció helyett három is lesz a következő öt évben.

Az ID kizárása és az új tervek 

Az AfD kizárása az ID csoportból Maximilian Krah, az AfD európai parlamenti választási listavezetője körüli botrányok miatt történt. A párt vezetői kezdetben úgy gondolták, hogy Krah pártból való kizárásával visszanyerhetik az ID bizalmát, de az ID vezetősége végül úgy döntött, hogy nem fogadják vissza az AfD-t. 

Új szövetségesek és tárgyalások 

Az AfD most aktívan dolgozik azon, hogy új parlamenti csoportot hozzon létre, és tárgyalásokat folytat más szélsőjobboldali pártokkal. Az új frakció potenciális tagjai lehetnek a Szófiai Nyilatkozatot aláíró pártok, amelyet a bolgár Vazrazhdane kezdeményezett 2024 áprilisában. Ez a nyilatkozat kilenc szélsőjobboldali pártot tömörít, amelyek a béketárgyalások megkezdését követelik az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, és az Európai Unió "elszámoltathatatlan bürokráciájának" megszüntetését sürgetik. 

A lehetséges új frakció tagjai között a következő pártok szerepelnek: 

  • Vazrazhdane (Bulgária) 
  • Se Acabó La Fiesta (Spanyolország) 
  • SOS Romania (Románia) 
  • Hnutie Republika (Szlovákia) 
  • NIKH (Görögország) 
  • Mi Hazánk Mozgalom (Magyarország) 
  • Konfederacja (Lengyelország) vagy testvérpártja, a Ruch Narodowy 
  • Reconquête (Franciaország) Sarah Knafo vezetésével, aki korábban nem csatlakozott az ECR-hez, mint kollégái. 

Jövőbeli kilátások 

Az AfD vezetése reméli, hogy sikerül egy erős blokkot kialakítaniuk az Európai Parlamentben, amely hatékonyan képviselheti a radikális jobboldali politikai nézeteket. Az új frakció létrehozásának bejelentése akár már a jövő hét elején megtörténhet. 

A német radikális párt számára most az a legfontosabb, hogy a közelgő németországi pártkongresszus előtt új szövetségeseket találjanak, és megszilárdítsák pozíciójukat az Európai Parlamentben.