Search
Close

Montenegró közeledése a magyar elnökség lehetősége

Brüsszel, 2024. június 27.
Montenegró történelmi előrelépést tett az Európai Unióhoz való csatlakozás útján azáltal, hogy pozitív értékelést kapott az Európai Bizottság által készített IBAR (Interim Benchmark Assessment Report) jelentésben. Ez az értékelés kulcsfontosságú a montenegrói uniós integráció szempontjából, mivel meghatározza, hogy az ország milyen mértékben felelt meg az EU által támasztott jogállamisági és igazságszolgáltatási követelményeknek. A jelentés pozitív hangvétele komoly reményeket táplálhat a montenegrói kormányban és lakosságban, hiszen a csatlakozási folyamat következő lépéseinek megnyitását teszi lehetővé.

A reformok és az EU-s integráció fontossága 

Az új montenegrói kormány, amely az Európa Most párt vezetésével alakult meg, elsődleges célkitűzésként a jogállamisági és gazdasági reformokat határozta meg. Ezek a reformok elengedhetetlenek az uniós integráció előrehaladásához. Az elmúlt időszakban ugyan mutatkoztak jelek a kormányon belüli instabilitásra, például Milatovic államfő és több országgyűlési képviselő pártból való kilépése miatt, de a koalíciós kormány továbbra is szilárdnak tűnik, és céljai nem változtak. 

Montenegró eddig 52-t feltételt hajtott végre az EU által meghatározott 83 referenciaértékből, amelyek a jogállamiság, az igazságszolgáltatás, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem területére vonatkoznak. Az elmúlt években számos pozitív lépést tettek a szervezett bűnözői körök elleni küzdelemben, például a Balkán-kartell tagjainak és több magas rangú hivatalnoknak a letartóztatásával. 

A jelentés jelentősége és a jövő kilátásai 

Az IBAR jelentés pozitív értékelése Montenegró számára nem csupán egy fontos diplomáciai siker, hanem konkrét lépést is jelent az EU-hoz való közeledésben. A jelentés elismeri a montenegrói kormány reformtörekvéseit és a jogállamiság megerősítése érdekében tett erőfeszítéseit. Az igazságszolgáltatási rendszer reformja, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén elért eredmények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Montenegró közelebb kerüljön az EU-tagsághoz. 

A magyar uniós elnökség szerepe 

Magyarország, mint az EU soros elnökségét betöltő ország, komoly sikereket érhet el a bővítéspolitikában azáltal, hogy előmozdítja Montenegró csatlakozási folyamatát. A pozitív IBAR jelentés és az ezt követő tárgyalások lehetőséget biztosítanak arra, hogy Magyarország a bővítési politika egyik fő támogatójaként lépjen fel, és konkrét eredményeket érjen el az uniós integráció terén. Ez nemcsak Montenegró számára jelentene jelentős előrelépést, hanem az egész Nyugat-Balkán régió stabilitását és fejlődését is elősegítené.