Search
Close

Tisztázta az EMA vizsgálata az AstraZeneca oltóanyagát

Brüsszel, 2021. március 18.
Több uniós tagállam is közölte csütörtökön, hogy felújítja az AstraZeneca-féle oltóanyaggal a védőoltásokat, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata nem talált arra utaló jelet, hogy a vakcinának köze lenne a trombózisos esetek számának növekedéséhez Európában.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerbiztonsági bizottsága nem talált bizonyítékot arra a gyanúra, hogy összefüggés lenne az AstraZeneca oltóanyagán alapuló védőoltások és a trombózisos esetek megnövekedett száma között. A hírre több uniós tagállam is azonnal bejelentette, hogy folytatja a lakosság COVID19 elleni beoltását az AZ vakcinájával. Korábban vagy húsz ország függesztette fel az AstraZeneca oltóanyagának beadását, miután az több tucat esetben súlyos vérrögképződést okozhatott a pácienseknél. 

„Az oltóanyag előnyei az önmagában is vérrögképződéssel járó és potenciálisan halálos COVID19 jelentette, még mindig kiterjedt fenyegetés leküzdésében továbbra is felülmúlják a mellékhatásokkal együttjáró kockázatokat” – szögezte közleményében a gyógyszerügynökség. Az EMA szerint a vakcina nem hozható összefüggésbe a trombózisos események általános kockázatának növekedésével azoknál, akik megkapták. 

Az EMA közleményében megjegyzi, hogy nincs bizonyíték a vakcina speciális összetevőjével vagy konkrét gyártóüzemekkel kapcsolatos probléma meglétére sem. „Az oltóanyagot ugyanakkor összefüggésbe lehet hozni a trombózishoz vezető vérrögképződés rendkívül ritka eseteivel, úgyis mint a vérlemezek, véralvadást elősegítő alacsony szintjével” – húzza alá a szakértői vélemény. 

Stella Kyriakidesz, az egészségügyét és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca terméke „hatásos és biztonságos vakcina, amely nagy mértékben hozzájárul a COVID19 hatásának és a nagyon súlyos egészségügyi kockázatok kezelésére irányuló erőfeszítésekhez”. 

Mint az EMA aláhúzza, március 16-ig körülbelül 20 millió embert oltottak be az Egyesült Királyságban és az Európai Gazdasági Térben a vakcinával, és az ügynökség mindössze 7 olyan esetet vett szemügyre, amely a vérerekben vérrögképződést okozott és 18 egyéb esetet. „Okozati összefüggés a vakcinával nincs bizonyítva, de nem kizárt és további elemzést érdemel” – fogalmaz közleményében az Európai Gyógyszerügynökség.