Search
Close

Elérte a 100 milliót a beoltottak száma az EU-ban

Brüsszel, 2021. április 14.
A koronavírus ellen beoltottak száma az EU-ban április 14-én elérte a 100 millió főt, közülük 27 millióan már a második adag vakcinát is megkapták. A Bizottsággal kötött friss megállapodás értelmében a Pfizer/BioNTech 50 millió adaggal több oltóanyagot szállít az EU-nak a második negyedévben, miközben a Bizottság bejelentette, hogy egy harmadik beszerzési szerződést tárgyal ki a céggel 1,8 milliárd adag vakcina 2022-2023-ban történő leszállításáról.

Elérte az Európai Unióban április 14-én a beoltott személyek száma a 100 milliót, és közülük 27 millióan már a második dózist is megkapták – jelentette be szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki az oltási folyamat Európa-szerte történő felgyorsulásáról számolt be úgy, hogy a tagállamoknak leszállított oltóanyagok mennyisége már 126 millió adagnál tart.

Ez közel 20 millióval több a március végi volumennél. Von der Leyen ugyanakkor emlékeztetett az EU-ban negyedikként forgalomba hozatali engedélyt kapott Johnson and Johnson előző napi bejelentésére, miszerint az előirányzott 55 milliónál kevesebb adagot lesz csak képes az EU rendelkezésére bocsátani a második negyedévben. „Ez arra mementó, hogy még mindig számos tényező megzavarhatja a vakcinák leszállításának tervezett menetrendjét. Ezért fontos gyorsan cselekedni, előrelátni és kiigazítani, ha szükséges” – tette hozzá. 

Az oltási folyamat kezdete óta nem először, úgy tűnik ismét a Pfizer/BioNtech siet az Európai Unió segítségére: a Bizottság megállapodott az amerikai-német fejlesztővel 50 millió további adag oltóanyag második negyedévben történő leszállításáról április hónaptól kezdődően, ami a jelek szerint nem csak pótolja a Johnson and Johnsontól kimaradó mennyiséget, de még hozzá is ad majd. 

Miként arra a Bizottság elnöke felhívta a figyelmet, a cég eredetileg az utolsó negyedévben bocsátotta volna rendelkezésre az 50 millió adagot, de ezt most előrehozzák a második negyedévre. Amivel kivívta von der Leyen dicséretét, aki kiemelte, hogy a cég megbízható partner volt és mindig érzékenyen reagált az európaiak pillanatnyi igényeire. A cég a második negyedévben így már 250 millió adag vakcinával járul majd hozzá az európaiak minél gyorsabb beoltásához. 

A Bizottság elnökének szavai szerint már megkezdte a felkészülést a jövőre, tekintettel arra, hogy a vírus új mutációi miatt az azokhoz igazodó új vakcinák kifejlesztésére lesz szükség, mégpedig időben és megfelelő mennyiségben. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok alapján olyan technológiák kerülnek az EU homlokterébe, amelyek már eddig is bizonyítottak. Az mRNS alapú vakcinák egyértelműen ilyennek számítanak.  

Brüsszel erre alapozva szerdán tárgyalásokat kezdett a BioNTech-Pfizerrel egy harmadik beszerzési szerződés megkötéséről, amelynek keretében 2021 és 2023 között további 1,8 milliárd adag oltóanyagot bocsátanának az Unió rendelkezésére. Azzal a kiegészítéssel, hogy a vakcinák gyártása mellett azok valamennyi lényeges összetevőjét is az EU-n belül fogják előállítani. A Bizottság elnöke reméli, hogy a megállapodást rövid időn belül tető alá hozhatják, és nem zárta ki, hogy más cégek is a Pfizer/BioNTech nyomdokába léphetnek.