Search
Close

A beutazási korlátozások enyhítésére készül az EU

Brüsszel, 2021. május 3.
Az Európai Bizottság hétfőn előterjesztett javaslatának értelmében megszűnnének a beutazási korlátozások az EU-ba a nem alapvetően szükséges utak esetén olyan országokból, ahol javult a járványügyi helyzet, de minden olyan személy számára is, akik az EU-ban engedélyezett védőoltások valamelyikének az összes adagját megkapták.

Ha a tagállamok elfogadják az Európai Bizottság javaslatát, már júniustól újra megnyílhat az EU azon külföldiek beutazása előtt, akik egy járványügyi szempontból biztonságosnak mondható országból érkeznek, vagy teljesen beoltották őket az EU-ban engedélyezett oltóanyagokkal. 

Az EU-ba történő beutazási korlátozások enyhítése nyomán a nyári turistaszezonban a jelenleginél jóval több országból, és jóval többen érkezhetnek majd Európába. A nem alapvetően szükséges beutazás pillanatnyilag hét ország kivételével tiltottnak számít az EU-ba. 

A tagállamok a könnyítést azokra a vakcinákra is kiterjeszthetnék, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvesz a sürgősségi felhasználásra alkalmas oltóanyagok jegyzékébe (jelenleg csak a Pfizer és az AstraZeneca, illetve annak egyik Indiában gyártott licenszterméke számít ilyennek). 

A javaslat értelmében a tagállamok megengednék a beutazást azon személyek esetében, akiket az érkezés előtt legalább 14 nappal beoltottak az EU-ban engedélyezett vakcinák valamelyikével (kettő vagy a Johnson and Johnson esetében egy adagról van szó). Ha egy uniós tagállamba történő beutazáshoz egy másik tagállamból nem lenne már követelmény a negatív PCR-teszt és/vagy a karantén, akkor a tagállamoknak ettől a már védőoltást kapott harmadik országbeli beutazók esetében is el kellene tekinteniük. 

Ezt akkortól kell alkalmazniuk, ha az európai digitális zöld oltási igazolvány működésbe lép, a március 17-én javasolt szabályokkal összhangban. 

A nem alapvetően szükséges európai utazás jelenleg hét olyan ország állampolgárai számára megengedett, ahol a járványügyi helyzet jónak mondható. 

A Bizottság a kritériumok módosítását javasolja, figyelembe véve a helyzet oltási kampányok nyomán előálló javulását. A javaslat értelmében a 14 napos időszakra vonatkozó megbetegedési küszöbérték a jelenlegi 25-ről 100-ra emelkedne. Miként a Bizottság rámutat, ez még így is bőven a jelenlegi, 420 fölötti uniós átlag alatt van. 

A kiigazított lista alapján a Tanács kibővítheti azoknak az országoknak a listáját, ahonnan a nem alapvetően szükséges beutazásokat nem korlátozzák. A javaslat értelmében a Tanács legalább kéthetente felülvizsgálná az érvényes listát. 

Az alapvetően szükséges beutazások továbbra is engedélyezve lesznek, függetlenül attól, hogy az érintett személyeket beoltották-e vagy sem, és milyen országból érkeznek. 

A Bizottság javaslata egy vészféket is tartalmaz, arra az esetre, ha egy nem uniós tagállamban rohamosan romlik a járványügyi helyzet, és ha a Covid19 valamelyik új variánsa felbukkan. Az ilyen esetekben a tagállamok sürgősséggel és ideiglenes jelleggel felfüggeszthetnek minden beutazást a kérdéses országból a nem EU-állampolgárok számára.