Search
Close

Brüsszel javaslatot nyújt be a WTO-hoz a vakcinaellátás felgyorsítására

Brüsszel, 2021. május 19.
Érvek és ellenérvek csaptak össze egymással az EP szerdai plenáris vitáján arról, hogy van- értelme a szabadalmi jogok ideiglenes felfüggesztésének a világ lakosságának gyorsabb beoltása érdekében. Miközben a liberálisok és a jobboldal az innovációt is féltve nem ebben látja a megoldást, addig a baloldal szerint az EU-nak el kell döntenie, hogy a gyógyszeripar profitja vagy emberéletek megmentése fontosabb-e számára.

Az EP szerdai vakcinavitájából egyértelművé vált, hogy politikai hovatartozástól függetlenül mindenki egyetért a globális oltási folyamat felgyorsításának szükségességében, a jobb- és a baloldalnak azonban eltérő a véleménye arról, hogy melyik módszer a legcélravezetőbb. 

Miközben a szerdai plenáris vitán – amely az Egyesült Államok vakcinaszabadalmi jogok ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó javaslatára adandó uniós válaszról szólt – a liberálisok és a jobboldaliak nem tartották célravezetőnek a szabadalmi jogok felfüggesztését, addig a baloldaliak, ideértve a zöld képviselőket is, többségükben azonnali intézkedéseket sürgettek ennek érdekében és azzal vádolták az ellenzőket, hogy az emberéletek elé helyezik a gyógyszergyártók profitérdekeit. 

Miközben a Tanács nevében felszólaló portugál külügyminiszter arra hivatkozott, hogy továbbra sem ismerik az amerikai javaslat részleteit, Valdis Dombrovskis, bizottsági ügyvezető alelnök már majdnem kész tervet ismertetett a parlament tagjaival. Ennek lényege, hogy a szabadalmak felfüggesztésénél gyakorlatiasabb és hatékonyabb eszközök is léteznek az oltóanyagok gyártásának és világszerte történő megosztásának felgyorsítására, aminek érdekében a Bizottság rövidesen javaslatot terjeszt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé.

„A gyártás felfuttatása és az oltóanyagok szélesebb körben történő gyorsabb terítése megfizethető áron a leghatékonyabb módja a világ összes régiójában a világjárvány leküzdésének ebben a kritikus pillanatban” – szögezte le Valdis Dombrovskis. 

A jobboldali fenntartásokat a szabadalmi jogok ideiglenes felfüggesztésével szemben talán Roman Haider, az Igazság és Demokrácia (ID) pártcsoport német tagja foglalta össze, rámutatva arra, hogy jövő év közepétől elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre világszerte. „Ugyanennyi időbe telne a gyártókapacitások létrehozása az ezzel nem rendelkező fejlődő országokban, ha most függesztenénk fel a szabadalmi jogokat” – állította a képviselő, aki szerint éppen ezért egy ilyen intézkedéssel időt és oltóanyagot sem lehetne nyerni. Hozzátette, hogy többek között a rákkutatás sikerességét veszélyeztetné az EU, ha nem védi meg a szabadalmakat. 

Győri Enikő (magyar, Fidesz), aki a függetlenek színeiben szólalt fel „hamisnak” nevezte a vitát és az EP szereptévesztésének, ugyanis a kérdés a WTO égisze alatt elfogadott, a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló egyezmény (TRIPS) hatályába tartozik. „A szabadalmi jog felfüggesztésétől még nem lesz több kapacitás. A közegészségügyi kényszerengedélyezés eddig is rendelkezése állt és sokan éltek is vele” – szögezte le a magyar képviselő. 

Esteban González Pons, az Európai Néppárt spanyol frakcióvezető-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadalmi jogok feloldása csak az európai cégek, gyakran kisebb vállalkozások orosz, kínai és amerikai versenytársainak kedveznének, amelyek nem osztanák meg a maguk információit. 

Christophe Hansen, luxemburgi néppárti képviselő szerint a szabadalmi jog felfüggesztése nem jó eszköz, mert a vakcina gyártásához többre van szükség a szabadalomnál.  Úgy vélte, hogy a javaslat csupán egy elterelő hadművelet a Biden-kormányzat részéről, amely továbbra is raktáron tart 60 millió oltóanyagot, amelyet minél előbb piacra kellene dobnia, ahogy azt az EU is tette.

Philippe Lamberts, az európai zöldek frakcióvezetője ezzel szemben úgy vélte, hogy a szabadalmi jogok felfüggesztésével gyorsan gyorsan növelni lehetne az oltóanyagok számát. Azt is megjegyezte, hogy a Pfizer és az AstraZeneca 26 milliárd dollár osztalékot fizetett ki a részvényeseinek. Lamberts szerint Európában is nagyon rövid idő alatt sikerült a termelés felfuttatni zéróról több milliós számra, ezért nem érti, miért nem lehetne ezt megismételni a fejlődő országokban. „Az innovációs ellehetetlenülést sem írom alá” – tette hozzá.

Manon Aubry, az Egyesült Baloldal francia frakcióvezetője azt mondta, hogy az európai vezetők, köztük Ursula von der Leyen, Angela Merkel és Emmanuel Macron szégyellhetik magukat, amiért a nagy gyógyszermultik mögé és nem a közjó ügye mellé álltak. „A szabadalmi jogot azonnal, feltétel nélkül fel kell függeszteni” – közölte. 

Dacian Ciolos, a liberálisok (Renew) frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy miközben mára a gazdagabb országokban átlagosan négyből egy embert beoltottak, addig a szegényebb országok esetében 500 személyre jut egy beoltott. Ciolos szükségesnek, de nem elégségesnek nevezett egy derogációt a szabadalmi jogokra vonatkozóan, ami ráadásul nem is ad azonnali választ. 

Mint ismert, a szabadalmi jog (amelynek ideiglenes feloldását szorgalmazza az USA és számos képviselő) az oltóanyagokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjognak csak az egyik része. És nem terjed ki az oltóanyagok receptjére, merthogy az kereskedelmi titoknak számít. 

Valdis Dombrovskis mindehhez képest egy olyan tervet vázolt fel, amelyben „az EU kész konstruktívan együttműködni annak górcső alá vételében, hogy a szellemi tulajdonjogok célzott és időben korlátozott felfüggesztése hozzájárul-e ezeknek a célokhoz”. De, csak egyfajta utolsó mentsvárként vagy kiegészítéseként más, a Bizottság szerint sokkal praktikusabb és célravezetőbb intézkedéseknek. 

Dombrovskis a képviselőknek elmondta, hogy a Bizottság hamarosan egy javaslatot kíván a WTO elé terjeszteni, amelynek három összetevője van. Az első a kereskedelem könnyítése és az exportkorlátozások feloldása, a második a gyártás kiterjesztése ideértve a vakcinagyártók és fejlesztők kötelezettségvállalását, a harmadik pedig a TRIP-megállapodásban meglévő, a kényszerengedélyezésre vonatkozó rugalmassági záradékok tisztázását és könnyített alkalmazását.