Search
Close

EU-szankciók várnak földön és égen a gépeltérítő belarusz rezsimre

Brüsszel, 2021. május 24.
Az EU meg fogja tiltani a légterébe való berepülést és a repülőterein a leszállást a belarusz légitársaságoknak, felkéri az uniós légitársaságokat, hogy kerüljék az ország feletti átrepülést és újabb gazdasági és személyekre szabott szankciókat is kiszab válaszul a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő járatának „eltérítésére” és a fedélzeten tartózkodó ellenzéki újságíró és partnere őrizetbe vételére.

Az EU27-ek vezetői hétfő este kezdődött informális csúcstalálkozójuk elején megállapodtak a Lukasenko-rezsim által végrehajtott hétvégi gépeltérítésre adott válaszról, határozottan elítélve a belarusz hatóságokat a Ryanair menetrendszerű járatának légiközlekedés biztonságát veszélyeztető kikényszerített leszállítása és a repülőgépen utazó rendszerkritikus újságíró, Roman Protasevics és partnerének őrizetbe vétele miatt. 

A 27 tagállam vezetői hírek szerint különösebb vita nélkül jóváhagyták a Charles Michel, európai tanácsi elnök által előkészített nyilatkozat-tervezetet, amely egyfelől további célzott gazdasági szankciókat és az incidensért felelős személyek és jogi személyek elleni korlátozó intézkedéseket tartalmaz, másfelől kitiltja a belarusz légitársaságokat az európai légtérből és a repülőterekről, az EU-ban bejegyzett légitársaságokat pedig eltanácsolja attól, hogy Belarusz légterében közlekedjenek.

Az Európai Tanács által elfogadott nyilatkozat nem minősíti állami terrorizmusnak az Athén és Vilnius, tehát két uniós célpont között közlekedő járat leszállásra kényszerítését, ahogy azt előtte több vezető is, többek között a lengyel miniszterelnök és a litván elnök is tette. 

Felkérték ugyanakkor a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy sürgősen vizsgálja ki „ezt a példanélküli és elfogadhatatlan incidenst”. 

EU-diplomaták rámutattak, hogy az EU szerintük kemény válaszát a légiközlekedés és a repülőgép utasai biztonságának a súlyos veszélyeztetése indokolta. 

Ezért az állam- és kormányfők, Roman Protasevics és Sofia Sapega azonnali szabadon engedésének követelése mellett felkérték a Tanácsot további belarusz hivatalos személyek és szervezetek-intézmények szankciós listára helyezésére, valamint célzott gazdasági és szektorokat érintő szankciók elfogadására a Bizottság és a kül- és biztonságpolitikai főképviselő javaslata alapján. 

Ez már a negyedik szankciós lista lesz, amióta tavaly augusztusban Alekszandr Lukasenko, belarusz vezető egy általános vélemény szerint elcsalt elnökválasztást követően brutális eszközökkel lépett fel a távozását követelő békés tüntetőkkel szemben. A belarusz légierő egy MiG29-es típusú vadászgépe által Minszkben leszállásra kényszerített repülőgépen utazó 26 esztendős Roman Protasevics egy, a tüntetésekről és más eseményekről tudósító internetes portál társalapítója és főszerkesztője volt, aki a represszió elől külföldre menekült. 

Az előző, harmadik feketelistán már Alekszandr Lukasenko neve is szerepelt, akit az EU és tagállamai az elcsalt választások miatt nem ismernek el legitim vezetőnek. 

A Ryanair tájékoztatása szerint az Athén-Vilnius járaton a belarusz titkosszolgálat négy ügynöke is utazott, ami arra utal, hogy a gép eltérítésére és Protasevics letartóztatására tudatosan készültek. A belarusz hatóságok hivatalos magyarázata szerint bombafenyegetés miatt kellett megszakítani a járat útját, ám ezt a magyarázatot az EU-tagállamok túlnyomó többsége csak ürügynek tartja a fiatal újságíró őrizetbe vételéhez. 

Martin Scheinin, a British Academy nemzetközi jogi professzora úgy véli, hogy a minszki rezsim terrorcselekményt követett el, amikor eszközként használta fel a repülőgép személyzetét és utasait, veszélybe sodorva a biztonságukat. A szakértő szerint egy 1963-as tokiói konvenció, valamint a terrorizmus finanszírozása elleni fellépésről szóló, 1999-ben elfogadott nemzetközi egyezmény szolgáltatja a jogi alapot a történtek terrorcselekménnyé minősítéséhez. 

A tagállamok Lettországgal való szolidaritásukat is kifejezésre juttatták lett diplomaták indokolatlan kiutasítása miatt.