Search
Close

Napi egymillió eurós pénzbírság Lengyelországnak

Brüsszel, Luxembourg, 2021. október 27.
Napi egymillió eurós pénzbírságot szabott ki szerdán az Európai Bíróság elnök-helyettese Lengyelországra a legfelső bíróság fegyelmi tanácsát felfüggesztő előzetes döntésének végre nem hajtása miatt. A lengyel kormányfő néhány napja az EP előtt közölte, hogy Varsó eltörli az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető testületet.

Az Európai Bíróság elnök-helyettese szerdán arra kötelezte Lengyelországot, hogy a döntés kézbesítésétől kezdve naponta egymillió euró pénzbírságot fizessen az Európai Bizottságnak (az uniós költségvetésnek) a lengyel legfelső bíróság fegyelmi tanácsának tevékenységét felfüggesztő július 14-i előzetes bírósági döntés figyelmen kívül hagyása miatt.

Varsónak mindaddig fizetnie kell a büntetést, amíg nem hajtja végig a felfüggesztő döntést, illetve, ha ezt nem teszi meg, egészen az Európai Bíróság végleges ítéletének napjáig.

A legfelső bíróság fegyelmi tanácsának létrehozása az Európai Bizottság szemében az egyik legkirívóbb jogsértés abban a jogi huzavonában, amely Brüsszel és Varsó között a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége körül évek óta zajlik. Az Európai Bizottság kérelmére a luxembourgi taláros testület július 14-én hozott előzetes döntésében azonnali hatállyal felfüggesztette a fegyelmi tanácsok működését, érvelése szerint az EU jogrendjét fenyegető „súlyos és helyrehozhatatlan kár” megelőzése érdekében. 

Ez még nem a végleges ítélet a perben, amelyet a Bizottság indított Lengyelország ellen az EU Bíróságán. A Bizottság szeptember 7-én a Bírósághoz fordult napi pénzbírság kiszabását kérve a bírói testülettől a felfüggesztő határozat végre nem hajtása miatt. Közben október 6-án a bíróság helyettes elnöke elutasította azt a lengyel beadványt, amely a júliusi bírósági felfüggesztő döntés eltörlését indítványozta. 

Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök múlt héten az EP plenáris vitáján, majd a hét második felében az EU-csúcson is jelezte, hogy Varsó meg fogja szüntetni a fegyelmi tanácsot, igaz ezt arra hivatkozva tette, hogy a testület nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A lengyel kormányfő azonban ezúttal sem árult el részleteket arról, hogy mikor és hogyan kívánnak megfelelni a bírósági döntésnek. 

Az EU Bíróság helyettes elnöke indoklásképpen hangsúlyozta, hogy a bíróság elé benyújtott dokumentumokból nem derül ki nyilvánvalóan, hogy a Lengyelország által elfogadott intézkedések elégségesek a nyári felfüggesztő határozat végrehajtásának biztosítására. 

Az elnökhelyettes arra is emlékeztetett, hogy „egy tagállam nem hivatkozhat a nemzeti jogrendjében uralkodó rendelkezésekre, joggyakorlatokra vagy helyzetekre az uniós jogból következő kötelezettségei elmulasztásának az igazolására, és ezek a kötelezettségek kötelezők minden hatóságra, így a bíróságokra is”. 

A bíróság részben azzal indokolja a pénzbírságot, hogy visszatartsa a tagállamot attól, hogy megkésve igazítsa hozzá magatartását az uniós jogrendhez.

Az EU-Bíróság elnök-helyettesének fenti érvelése azért is érdekes, mert egyenes választ ad a lengyel alkotmánybíróság néhány héttel ezelőtti ítéletére, amely gyakorlatilag megkérdőjelezte az Európai Bíróság és az uniós jog elsődlegességét a lengyel alkotmány felett. A lengyel alkotmánybírák konkrétan az EU alapszerződésének több cikkét (pl. 1-es és 19-es) is ellentétesnek minősítették a lengyel alkotmánnyal.

Nem ez az első eset, hogy Varsónak mélyen a zsebébe kell nyúlnia egy bírósági ítélet, vagy felfüggesztő határozat végre nem hajtása miatt. A közelmúltban a Bíróság 500 ezer eurós napi bírságot rótt ki Lengyelországra, mert az nem szüntette be a lengyel-cseh határon egy súlyosan szennyező széntüzelésű erőmű működését. A problémát a cseh hatóságok vitték az EU Bírósága elé, és emiatt feszültségek is keletkeztek a két ország viszonyában.