Search
Close

Válaszlevél az Európai Bizottságnak: 15% alá csökken az egyszereplős közbeszerzések aránya

Brüsszel, 2022. június 29.
Április 5-én, két nappal a magyarországi választások után az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jelentette be Ursula von der Leyen, hogy az Európai Bizottság megindítja az uniós források befagyasztását lehetőségével is járó jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság elnökének politikai nyilatkozata három héttel megelőzte a biztosok testületének április végi hivatalos döntését. A testület április 2-én szavazott. Johannes Hahn költségvetési biztos pedig még aznap felszólító levelet küldött Budapestre, amellyel – az Unió történetében először- elindult a jogállamisági kondicionalitási eljárás egy tagállam- Magyarország ellen.

Uniós hírportálok szerint a felszólító levélben Johannes Hahn a közbeszerzési eljárásokkal, ebben is az egyszereplős közbeszerzési eljárásokkal, a mezőgazdasági földeladásokkal és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködéssel kapcsolatban jelezte aggályait. 

Az Európai Bizottság jogállamisági kondicionalitási levelére Varga Judit igazságügyi miniszter a megadott határidőn belül, június 27-én elküldte a válaszát. Ebben leszögezte, hogy a magyar kormány készen áll a tárgyalásra és a megegyezésre: „A Bizottság minden kérdésére maradéktalanul és szakmai igényességgel válaszoltunk most is, annak ellenére, hogy bizonyos pontokban megalapozatlannak találtuk a brüsszeli aggályokat.” -fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy nyitott az egyenes és igényes szakmai párbeszédre.  

Az igazságügyi minisztérium államtitkára, Répássy Róbert az Európai Bizottságnak küldött levél kapcsán konkrétumokról is beszélt. Mint mondta a válaszlevélben a kormány rámutat a tagállami alkotmányos hagyományok és jogrendszerek sajátosságaira, és annak figyelembevételének szükségességére. Egyben felhívta a figyelmet az uniós jog és az Európai Bíróság által előírt követelmény, a tagállamok közti egyenló bánásmód elvének tiszteletben tartására is. Répássy Róbert úgy fogalmazott, hogy a kormány 15 százalék alá csökkenti az egyszereplős közbeszerzések arányát. Az államtitkár ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság által, az egyszereplős közbeszerzési eljárások tekintetében előírt 20% -os plafont 18 tagállam túllépi, 5 uniós országban pedig ez az arány a magyarországi értéknél is magasabb. A Parlamentben elmondott beszédében Répássy Róbert ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány érdekelt az alkotmányos párbeszédben.  

A magyar kormány Európai Bizottságnak küldött válaszlevele kulcsfontosságú lehet a Helyreállítási Alap magyar tervének elfogadásában is. A 2020 végén, maratoni uniós csúcstalálkozón született döntés a Helyreállítási Alapról. Ebből Magyarország 2511 milliárd vissza nem térítendő támogatást és 3500 milliárd kedvezményes hitelt hívhat le. A pénzek felhasználásáról szóló tervet a kormány 2021 májusában nyújtotta be az Európai Bizottságnak. 

Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter az uniós pénzek megszerzésének ügyében két hete 8 uniós biztossal egyeztetett Brüsszelben. Ahogy fogalmazott: „A Helyreállítási Alap magyar tervének elfogadásában a közbeszerzések körül gomolygó kérdések, az egyszereplős közbeszerzési eljárások, az eljárással kapcsolatos kérdések a vita tárgyai, és itt is próbálunk lépésről-lépésre előrehaladni, hogy még az idei évben aláírható legyen a megállapodás.” 

Navracsics Tibor kiemelte azt is, hogy az Újjáépítési Alappal kapcsolatos tárgyalásokat nagy mértékben meghatározza, hogy a jogállamisági kondicionalitási levélre adott magyar választ „Brüsszelben mennyire találják kielégítőnek vagy hitelesnek”. 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ugyanakkor akár más forgatókönyvvel is számol.  A múlt heti brüsszeli uniós csúcson a Reuters hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a kormány szívesen fogadná, ha az EU végrehajtó testülete részletes ajánlást közölne arról, hogy Budapestnek pontosan mit kell módosítania a törvényekben ahhoz, hogy az uniós forrásokhoz megérkezzenek Magyaraországra. Orbán Balázs leszögezte azt is, hogy a magyar kormány nyitott a kompromisszumra és a lehető leghamarabb szeretne egyezségre jutni az Európai Bizottsággal. 

A Reutersnek adott interjú végén azonban azt is meglebegtette, hogy a kormány felkészült arra az eshetőségre is, ha az uniós pénzek nem érkeznének meg Magyarországra. „Minden forgatókönyvre fel vagyunk készülve – ha kell, gyorsan haladunk (a megállapodás felé), de arra is felkészültünk, hogy a források nélkül kell túlélnünk” -fogalmazott Orbán Balázs. "Ez nem jó forgatókönyv számunkra, de pénzügyileg felkészültek vagyunk."-tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.