Search
Close

Szorít az idő: döntő szakaszban a helyreállítási alapról és a hétéves uniós költségvetési pénzekről szóló tárgyalás Brüsszellel

Strasbourg, 2022. szeptember 14.
Konstruktívnak nevezte az Európai Parlament költségvetési és gazdasági bizottságának együttes ülésén a magyar helyreállítási pénzek ügyében zajló tárgyalásokat Valdis Dombrovskis alelnök és Paolo Gentiloni költségvetésért felelős uniós biztos.

Ugyanakkor az EU Monitor úgy értesült, hogy egy másik uniós biztosi kör inkább pesszimista a Magyarországnak járó 7.2 milliárd eurós forrás kifizetésével kapcsolatban. Úgy tudjuk, hogy a Bizottság részéről a legnagyobb ellenző a holland szocialista Frans Timmermans első alelnök és a dán liberális Margaret Vestager, versenypolitikáért felelős uniós biztos, de fenntartásai vannak a magyar jogállamiság helyzetére hivatkozva Didier Reynders igazságügyi biztosnak és a jogállamiság ügyekért is felelős Vera Jourovának is. 

Kérdés, hogy a Brüsszelnek tett magyar vállalások meg tudják-e győzni a Bizottságot, és benne a meghatározó baloldali politikusokat. A budapesti kormány ugyanis határozott korrupcióellenes lépésekre tett ígéretet: többek között a december 1-jéig felállítandó Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozásával és a nemzetközi szervezetek bevonásával működtetendő, november 21-ig felálló Integritás Hatóság elindításával. Az újonnan létesült intézményekben nemzetközi szervezetk bevonásával ellenőriznék az uniós forrásokkal kapcsolatos esetleges visszaéléseket.  

A magyar jogállamiságot garantáló intézkedések sorába tartozik még többek között a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosítása, az OLAF ellenőrzések jogszabályba foglalt támogatása vagy a parlamenti képviselők családtagjaira kiterjedő vagyonnyilatkozatok bevezetése. Az Integritás Hatóság vezetőit nemzetközi testület választaná ki, és a köztársasági elnök nevezné ki.  Fontos kitétel, hogy az igazgatóságába nem lehetne pártpolitikust delegálni. Az Integritási Hatóságjogkörébe tartozna a közbeszerzési iratokba való betekintés, sőt csalás gyanúja esetén feljelentést is tehetne. Uniós hírügynökségek szerint a magyar kormány 17 vállalást tett a jogállamisági aggályok orvoslására Brüsszelnek.  

AZ EU monitor forrásai szerint már vasárnap, szeptember 18-án dönthet a Bizottság a Magyaraország ellen folyó jogállamisági kondicionalitási eljárás folytatásáról. Az eljárás meghosszabbításával a folyamat szankciós szakaszba lép. Ha viszont a magyar kormány október-november folyamán teljesíti az Európai Bizottság elvárásait, akkor az eljárás pénzügyi szankció nélkül az év végéig lezárulhat. 

A Politico uniós hírportál közben bizottsági feljegyzésére hivatkozva azt szivárogtatta ki, hogy az Európai Bizottság 20%-os támogatáscsökkentést fontolgat Magyarországgal szemben, ezzel 3500 milliárd forintot is zárolhatnának a 2021-2027 közti uniós költségvetési forrásokból. 

A kondicionalitási eljárással párhuzamosan a 2500 milliárd forintnyi helyreállítási pénz ügyében is folynak a tárgyalások. Magyarország az egyetlen tagállam a 27 uniós ország közül, amelynek még a helyreállítási tervét sem fogadták el. Az Euróapai Bizottság mindezt a korrupció és a jogállamisági aggályok miatt   késlelteti .Magyarország számára azonban sürget az idő, mert, ha a Bizottság november végéig nem fogadja el a magyar helyreállítási tervet, akkor az összeg 70%-a elveszik.