Search
Close

Varga Judit: „Nem áll fenn a veszélye az uniós források elvonásának”

Brüsszel, 2022. szeptember 21.
Intenzív és megoldás-orientált tárgyalásokon vannak túl az Európai Bizottsággal -erről beszélt újságíróknak Varga Judit Brüsszelben. Bár az Általános Ügyek Tanácsán a külpolitikai kérdésekben az egyhangú döntéshozatal megszüntetése volt napirenden- Németország támogatná, hogy Magyarország elveszítse vétójogát az uniós döntések blokkolását megelőzendő - ám a legtöbben az Európai Bizottság és a magyar kormány közti tárgyalásokról kérdezték a minisztert.

Varga Judit leszögezte: Magyarország teljes mértékben végrehajtja azt a 17 vállalást, amit a kondicionalitási eljárásban megfogalmazott aggályok orvoslására tett. Az Orbán-kormány elkötelezett abban, hogy ezeket az intézkedéseket az Európai Bizottsággal közösen megállapított menetrend szerint végrehajtsa. 

A Bizottság részéről Johannes Hahn költségvetési biztos vasárnap jelentette be, hogy az uniós költségvetés érdekében, a kondicionalitási rendelet alapján a kohéziós források három területéről 65 %-os, 7.5 milliárd eurós uniós forrás-megvonást javasol. A szankció élesítésről a tagállami kormányok dönthetnek. A Bizottság november 19-ig jelölt meg határidőt a magyar vállalások teljesítésére. A Tanácsnak most 30 napja van annak eldöntésére, hogy elfogadja-e a javasolt intézkedéseket. A döntéshez minősített többség szükséges, azaz 15 ország egyetértésére van szükség, a 15 országnak pedig az Unió népességének 65%-t kell kitennie. Kivételes körülmények fennállása esetén a Tanács a határidőt legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja.  

 

„Fontos, hogy a tagállamok konstruktívak legyenek és a kölcsönös együttműködés jegyben a megoldás irányába mutatva hosszabbítsák meg a határidőt, amely Magyarország rendelkezésére áll, hogy teljesíthessen. 30 nap van első körben, és azt a Tanács 2 hónappal meghosszabbíthatja. Ehhez a tagállamok hozzájárulása kell.” - fogalmazott Varga Judit.  

Az EU monitor úgy tudja, hogy Hollandia továbbra is a legszkeptikusabb Magyarországgal szemben, míg például a déli államok vagy a V4-ek bizalmat szavaznak a magyar vállalások teljesítésében. 

A Brüsszel felé tett ígéretek szerint a kormány szeptember 5-én kormányhatározatokat fogadott el, hétfőn pedig benyújtotta a korrupció felszámolását elősegítő első törvénycsomagot. Pénteken pedig újabb jogszabályokat terjesztenek a Parlament elé.   

A 17 vállalást írásban rögzítette Brüsszel, ezért újabb feltételek már nem várhatók. A magyar kormány az elkövetkező két hónapban új korrupcióellenes keretrendszert fog hatályba léptetni. Feláll az Integritás Hatóság, egy olyan új intézmény, amely minden egyes folyamatban lévő vagy lezárt közbeszerzési eljárást felügyel az uniós pénzek szabályszerű elköltése szempontjából. Büntetőeljárási felülbírálati rendszert is bevezet a kormány, ebben az ügyész döntéseit bárki egy nyomozati bíró által felülbíráltathatja, így egy ilyen eljárás akár per szakaszban is léphet. Mindezek nagy mértékben segíthetik az amkorrupcióellenes küzdelmet-fogalmazott az igazságügyi miniszter. Lényeges változás is, hogy az egy személyes közbeszerzési eljárások arányát 15%-ra csökkentik. A magyar kormány vállalta azt is, hogy a jogszabályok szövegét nemzetközi fórumokkal egyeztetik, ez ügyben már a strasbourgi székhelyű Greco (Group of States against Corruption) nevű szervezetet, illetve az OECD-t is megkeresték már. 

Az új intézmények felállításához, megfelelő személyzet toborzásához azonban időre van szükség, tehát a november 19-ig terjedő időre szüksége van a kormánynak- érvelt az igazságügyi miniszter.  

„Nem lehet komolyan venni egy olyan juhászfiút, aki 12 éve farkast kiállt” – így reagált Varga Judit arra a kérdésre, hogy az Európai Parlament folytatja vagy tovább fokozza-e a nyomásgyakorlást az Európai Bizottságra a Magyarországnak járó uniós források megvonása érdekében. Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Parlamentnek ebben a tárgyalássorozatban nem osztottak lapot, a megoldás az Európai Bizottság és Magyarország között van.  A két fél közötti tárgyalásokat pedig előremutatónak értékelte.