Search
Close

Putyin mozgósít - Brüsszel újabb oroszellenes szankciókat vezet be

Brüsszel, 2022. szeptember 23.
Szerdán jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök 300 ezer tartalékos orosz katona részleges mozgósítását és népszavazás megtartását a kelet-ukrajnai megszállt területeken. Beszédében nukleáris fegyverek esetleges bevetésével is megfenyegette a Nyugatot. Mindez akkor történt, amikor a világ vezetői, köztük az Európai Unió állam-és kormányfőinek többsége részt vett New Yorkban az ENSZ közgyűlésén, ahol az országok közötti együttműködésről és biztonságról tárgyaltak.

„Ebben a háborúban csak egy agresszor van, Oroszország és egy agressziót elszenvedett állam, Ukrajna. Az Európai Unió Ukrajnának nyújtott támogatása rendíthetetlen marad.” Így reagált azonnal a Kreml bejelentésére Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Az Európai Bizottság szerint a mozgósítás és a népszavazás bejelentése Putyin elkeseredettségét mutatja a háború alakulása miatt. Ursula von der Leyen bizottsági elnök leszögezte, hogy Putyin újabb lépése újabb szankciót követel az Unió részéről. Az Unió külügyi főképviselője nem részletezte a tervezett újabb szankciókat, csak annyit körvonalazott, hogy azok „különböző területeket és személyeket érintenek majd.” Joseph Borell hozzátette azt is, hogy az Unió nem fogja elismeri a megszállt kelet-ukrajnai területeken, Luhasznk és Donyeck megyékben, valamint a Herszonban tartandó népszavazást. Az ott élők szavazata ugyanis a háborús fenyegetés miatt nem tekinthető a szabad választói akarat megnyilvánulásának - jelentette ki Borell. 

A Politico uniós hírportál -uniós diplomatákra hivatkozva- a lehetséges újabb szankciók között elsőként az orosz kőolaj árának maximálását, ársapka bevezetését említi. Büntetőintézkedés hatálya alá kerülhet az Oroszországból Európába érkező gyémánt és más luxuscikk, valamint további orosz állampolgárokat tilthatnak ki az Európai Unióból. Az újabb oroszellenes szankciókról szóló egyeztetések már pénteken megkezdődnek Brüsszelben. 

A szankciók újabb körében várhatóan vita övezi majd az orosz gyémántimport betiltását, hiszen az évszázados antwerpeni gyémántkereskedelem Belgium iparának egyik meghatározó ágazata. A balti államok, Lengyelország és Hollandia már régóta sürgette az orosz gyémánt felvételét az uniós szankciós listára, de Belgium eddig ellenállt. Alexander De Croo belga miniszterelnök egy konferencián máris arról beszélt, hogy a gyémántimport tilalma és annak következményei többet ártana Európának, mint Moszkvának.