Search
Close

Szijjártó Péter: Az Európai Bizottság nem akar tudomást venni a valóságról

Brüsszel, 2022. október 26.
Keményen bírálta az Európai Bizottságot az uniós energiaügyi miniszterek luxembourgi találkozója utáni sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A külgazdasági-és külügyminiszter szerint „az Európai Bizottság nem nyugszik, nem tanult az elmúlt időszak hibáiból és nem akar tudomást venni a valóságról, holott a brüsszeli intézkedések eddig csak súlyosbították az energetikai válságot.” Mint mondta, a testület lopakodó hatáskör bővítéssel operálna a tagállami hatáskörök elvételére az energiaügyek terén.

Szijjártó Péter 6 pontban foglalta össze a magyar álláspontot az Európai Bizottság energiaválságot megoldani hivatott javaslatcsomagjáról: 

1.Az uniós gázár-plafonról ugyan nem állapodtak meg a múlt héten az uniós állam-és kormányfők, Magyarország azonban mentességet tudott kiharcolni: ha be is vezeti az gáz ár sapkát az Európia Unió, az nem érintené a hosszú távú földgázbeszerzéseket. Megállapodás az uniós gázár sapkáról a keddi energiaminiszteri találkozó után sem született. Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján károsnak és veszélyesnek nevezte az ársapkát, mert Oroszország világossá tette, hogy abba a tagállamba, amely bevezeti, nem szállít gázt. 

2. A magyar kormány a közös földgázbeszerzéshez csak akkor járul hozzá, ha az önkéntes alapon történik. A külgazdasági-és külügyminiszter szerint a cél az lenne, hogy Brüsszel konkrét javaslatokat dolgozzon ki arról, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon, minél több földgáz érkezzem az Európai Unióba. 

3. Magyarország semmilyen kötelező földgáz beszerzésben nem hajlandó részt venni. 

4. A kormány számára vörös vonal az Európai Bizottság azon javaslata, hogy ha egy tagállam 472 millió köbméternél több földgázt akarna beszerezni, akkor arról tájékoztatni kellene a testületet. Szijjártó Péter szerint ez tagállami hatásköröket, üzleti és nemzetbiztonsági szempontokat is sérthet. 

5. A szolidaritási mechanizmusról a külügyminiszter kifejtette: elképzelhetetlennek tartja, hogy a magyar adófizetők pénzében megvásárolt, Magyarországon tárolt földgázt másnak adja a kormány. 

6. A múlt heti uniós csúcs záródokumentumában megfogalmazott következtetések szerint megbízható szállítókkal kell szerződni: a magyar kormány szerint a Gazprom annak számít, nemcsak a leszerződött hanem az afölött megállapodott mennyiéget is határidőre szállítja.  

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az energiaválság kezelésére hozott brüsszeli intézkedések egyhangú döntéssel szülessenek meg. „Olyan szintű nemzeti érdekek forognak kockán, amelyek nem teszik lehetővé, hogy ne konszenzussal szülessen döntés. Ez egy olyan mélységű, olyan hatású döntés, minden egyes tagállamra, hogy ha itt nem konszenzussal születne döntés, akkor az az európai unió egységét olyan mértékben verné szét, hogy az egész európai integráció működése szempontjából lenne veszélyes.” Szijjártó Péter arról is tájékoztatást adott, hogy a magyar gáztározók jelenlegi töltöttsége az éves fogyasztás 53%-kát fedezi, míg az uniós átlag csak 27%.  

Konkrét, jogszabályokba foglat tervezet nem született a keddi, luxembourgi ülésen. Az uniós energiaügyi miniszterek várhatóan november elején újra találkoznak. Ha ott sem jutnak közös nevezőre, akkor az uniós állam-és kormányfők november végén rendkívüli uniós csúcson döntenek a Bizottság energiajavaslatnak elemeiről.