Search
Close

Minden jó, ha a vége jó: az állam-és kormányfők hagyták jóvá a magyar helyreállítási tervet

Brüsszel, 2022. december 16.
Az uniós nagykövetek hétfőn éjjel jutottak elvi egyetértésre arról a gazdasági csomagról, amelynek négy eleme volt: a magyar helyreállítási terv elfogadása, a jogállamisági-feltételességi eljárás keretében a magyar felzárkóztatási pénzek csökkentett mértékű felfüggesztése, a 15%-os globális minimumadó ügye és az Ukrajnának nyújtandó közös, 18 milliárd eurós hitelfelvétel.

Az elvi megállapodást szerdán az uniós pénzügyminiszterek ún. csendes eljárás keretében hitelesítették volna aláírásukkal. Lengyelország azonban szerdán este bejelentette, hogy mégsem fogadja el a globális minimumadót. Így csütörtök reggel az uniós csúcstalálkozó meglehetősen bizonytalan légkörben indult. Az újságírók azt feltételezték, hogy a váratlan blokkolás összefügg Varsó régi vitájával a lengyel helyreállítási pénzek tényleges kifizetése körül. Lengyelország helyreállítási tervét ugyanis júniusban elfogadta ugyan az Európai Bizottság, de a 35 milliárd eurós összeg első részleteinek kifizetése az újabb jogállamisági akadályok, pontosabban a lengyel igazságügyi rendszer reformjának vélt hiánya miatt nem indult meg, A lengyel helyreállítási terv elfogadásának másnapján egyébként vezető liberális európai parlamenti képviselők bizalmatlansági indítvány elindítását lebegtették meg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ellen. 

Az EU Monitor úgy tudja, hogy Lengyelország szerette volna az egyhangú döntést igénylő gazdasági csomag elemeiről leválasztani a globális minimumadó kérdését, és külön kezelni a Magyarországnak járó uniós források ügyét, valamint az Ukrajnának szánt 18 milliárdos uniós hitelfelvételt. 

Az állam-és kormányfők azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy mind a négy elemet továbbra is egy közös csomagban kezeljék. Ezért végül csütörtök késő délután a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki a szolidaritásra hivatkozva visszavonta a vétóját.

Ezzel tehát megszületett az uniós állam-és kormányfők egyhangú döntése a gazdasági csomagról. Ez azt jelenti, hogy a magyar helyreállítási terv zöld utat kapott, elhárult a veszélye annak, hogy a december 31.-i határidő túllépése miatt az 5.8 milliárd eurós forrás 70%-a elveszik majd. A tagállamok a felzárkóztatási pénzek Bizottság által javasolt 65%-os mértékét 55%-ra csökkentették- azaz 7.5 milliárd euró befagyasztását 6.3 milliárdra mérsékelték.

A tagállamok megegyeztek a 15%-os globális minimumadó kérdésében is. Magyarország esetében az iparűzési adót beleszámítják a globális minimumadóba, így annak bevezetése nem jár adóemeléssel. Ukrajna ügyében a tagállamok egyhangúan támogatták a 18 milliárdos közös hitelfelvételt a háború sújtotta ország megsegítésére. A hitel kamatait a 27 tagállam közösen és arányosan fizeti: Magyarország esetében ez évi 4-5 millió eurót jelent. Ha a magyar kormány megállapodásra jutott volna Ukrajnával egy bilaterális alapon történő finanszírozásról, akkor Budapest ígérete szerint egy összegben 178 millió eurós támogatást fizetett volna a kijevi kormánynak.