Search
Close

Uniós egészségügyi miniszterek: a tagállamok kérjenek negatív tesztet a Kínából érkezőktől

Brüsszel, 2023. január 6.
Kínában december elején, a szigorú járványügyi szabályok elleni tüntetések hatására feloldották az addigi korlátozásokat: kinyitottak az iskolák, az éttermek, a bevásárlóközpontok, és megszüntették az addigi kötelező tömeges tesztelést is. A kínai hatóságok szerint december első három hetében 63 ezer koronavírus fertőzöttet regisztráltak az országban, ám becslések szerint valójában 250 millióan, a teljes lakosság 18 százaléka kaphatta el a vírust ezen időszakban. Brit egészségügyi szakértők pedig úgy vélik, hogy naponta egy millió új fertőzött lehet Kínában.

Mindeközben a pekingi kormány bejelentette, hogy január 8-tól feloldja a kínai állampolgárok számára eddig érvényes külföldi utazási korlátozásokat. A növekvő koronavírusos esetszám miatt és az újabb esetleges járványhullám megakadályozására Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, India, Izrael és Dél-Korea tesztelési kötelezettséget írt elő a Kínából érkezők számára: csak 48 óránál nem régebbi PCR teszttel lehet beutazni ezen országokba. A Kínából érkezőktől önkéntes tesztelést is kérhetnek a hatóságok az esetleges új koronavírus variánsok felfedezésére.

A Kínában megjelent nagyarányú Covid-fertőzésekre és az ottani utazási korlátozások enyhítésére az uniós tagországok egészségügyi miniszterei is reagáltak. Szerdai ülésükön javasolták, hogy a tagállamok hangolják össze védelmi intézkedéseiket és mind a 27 tagállam rendelje el a Kínából érkezők kötelező tesztelését, azaz csak 48 órán belül készült negatív PCR teszttel lehessen felszállni az Európába induló repülőgépekre.

Az uniós egészségügyi miniszterek azt is szorgalmazták, hogy a Kínából érkező repülőgépeken valamennyi utas kötelezően viseljen az orrot és a szájat eltakaró maszkot. Indítványozták azt is, hogy a tagállamok járványügyi hatóságai végezzenek szúrópróbaszerű tesztelést a Kínából érkező utasoknál, valamint a koronavírus új variánsai után kutatva vizsgálják meg a kínai járatokat fogadó repülőtereknek és a Kínából érkező repülőgépeknek a szennyvizét. A javaslatok között szerepel a koronavírus elleni oltások, köztük az emlékeztető oltások felvételének propagálása a tagállamokban.

Az uniós tanácsülésen elhangzott az is, hogy a tagállamok folyamatosan monitorozzák az európai és globális járványügyi helyzetet, és január közepén felülvizsgálják az addig bevezetett intézkedéseket.

Belgium máris igyekszik eleget tenni az uniós ajánlásnak: várhatóan szombattól azonnal hatályba lépő királyi rendelettel bevezetik a koronavírus újabb hullámát megakadályozni hivatott intézkedéseket. Az új szabályokat pedig szükség esetén tovább szigorítják- közölte a belga egészségügyi miniszter.