Search
Close

Korrupciógyanú: Ursula von der Leyent meghallgatásra hívja az EP Covid19 szakbizottsága

Brüsszel, 2023. január 13.
Az Európai Parlament koronavírus járvánnyal foglalkozó szakbizottsága felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy jelenjen meg személyesen a testület következő ülésén. A COVID bizottság elnöke, Kathleen Van Brempt úgy fogalmazott: a világjárvány idején az Európai Unió rengeteget költött a koronavírus elleni vakcinák előállítására és beszerzésére közpénzből. Ezért az Európai Parlamentnek joga van kérni a folyamatok teljes átláthatóságát, beleértve az előzetes tárgyalások részleteit.

Az Európai Bizottság 2020-ban, a Covid19 pandémia kitörésekor 35 milliárd dollár értékben kötött szerződést a Pfizer–BioNTech céggel 1,8 milliárd adag vakcina megvásárlásáról. 2021 áprilisában a New York Times arról írt, hogy Ursula von der Leyen és az amerikai Pfizer igazgatója, Albert Bourla sms üzeneteket váltott egymással a szerződés előkészítése során. A kontraktus  megkötésekor, 2020 decemberében egyébként az Európai Bizottság elnökének férje, Heiko von der Leyen a Pfizerrel szorosan együttműködő gyógyszergyártó, az Orgenesis igazgatója lett.

A New Times cikkének megjelenése után egy újságíró az uniós ombudsmanhoz fordult, mert nem kapott nyilvános hozzáférést Ursila von der Leyen és Albert Bourla közti sms-ek szövegéhez. Az ombudsman hivatali visszaélés gyanújával az sms-üzenetek szélesebb körű vizsgálatra szólított fel. Az Európai Számvevőszék is kifogással élt az ügyben, mert a vakcinabeszerzésre vonatkozó előzetes tárgyalásokról írt jelentéséhez nem kapta meg az smsek ügyében kért információkat az Európai Bizottságtól. Miután egyik uniós intézmény sem tudott előrelépni az sms üzenetek szövegének vizsgálatában, végül az Európai Ügyészség vizsgálatot indított a koronavírus elleni oltások uniós beszerzéséről. Azt azonban az Európai Ügyészség nem közölte, a vizsgálat célpontja az Európai Bizottság elnöke-e. 

A COVI szakbizottság egyébként korábban, már meghívta az ügy tisztázására a Pfizer elnökét, ám Albert Bourla nem jelent meg személyesen az ülésen, egyik munkatársát küldte maga helyett.

Az Európai Parlament szabályai szerint a COVI különbizottságnak az Ursula von der Leyen meghallgatásról szóló levelet először az Európai Parlament elnökének kell elküldenie. A szintén néppárti Roberta Metsola pedig rövid mérlegelés után dönthet arról, hogy továbbítja-e a szakbizottsági meghívást Ursula von der Leyennek. A Bizottság elnökének van lehetősége arra, hogy a Pfizer vezérigazgatójához hasonlóan, visszautasítsa a személyes megjelenést, hiszen a meghívásnak nincs jogi ereje. 

Mégis ebben az időszakban, amikor a szocialistákat érintő korrupciós botrány egyre csak dagad az Európai Parlamentben, Ursula von der Leyennek meg kell fontolnia a döntését. Brüsszeli lapok máris visszautasíthatatlan ajánlatról írnak a politikai környezet miatt, amely egyre hangosabban követel nagyobb átláthatóságot az uniós intézmények munkájában.