Search
Close

Uniós lőszerbeszerzések Ukrajna számára

Brüsszel, 2023. március 24.
Az Európai Unió vezetői csütörtöki csúcstalálkozójukon támogatták azt a tervet, amely szerint Ukrajnának a következő 12 hónapban 1 millió lőszert küldenének tüzérségi lőszerekből, így segítve az országot az orosz inváziós erőkkel szemben. Az EU kül- és védelmi miniszterei hétfői tárgyalásuk során hagyták jóvá a gyorsított beszerzési eljárásra vonatkozó tervet, amire az Unió 27 tagállamának vezetői a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójukon politikai jóváhagyásukat adták. A tervezett szállítások pénzügyi hátterét többek között az Európai Békekeretből fogják biztosítani.

A hétfői miniszteri találkozón 17 uniós tagállam - Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Málta, Németország, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia és Horvátország -, valamint Norvégia aláírta a projektmegállapodásként ismert dokumentumot, amely meghatározza a 155 mm-es lőszerek vásárlására irányuló, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) által vezetett közös vállalkozás feltételeit.

Magyarország a béke iránti elkötelezettségére hivatkozva kijelentette, hogy nem vesz részt az Ukrajnának szánt lőszerek szállításában, de nem akadályozza a többi tagországot az üzlet megkötésében.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a héten közölte, hogy jóváhagyta 1 milliárd euró elkülönítését, ezáltal arra ösztönözve a tagállamokat, hogy a meglévő készleteikből és a függőben lévő megrendelésekből tüzérségi lövedékeket biztosítsanak. További 1 milliárd eurót az új megrendelések felgyorsítására fordítanának, és arra szólították fel az országokat, hogy az EDA-n keresztül vagy legalább három nemzetből álló csoportokban közösen végezzenek beszerzéseket.

Az uniós vezetők csütörtökön megvitatták annak lehetőségét is, hogy további 3,5 milliárd euróval feltöltsék az Európai Békekeretet, amely az Ukrajnának fegyvereket, lőszert és katonai támogatást nyújtó tagországok pénzügyi kompenzálását szolgálja.

Uniós diplomaták beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij a zárt ajtók mögött zajló uniós csúcs ukrajnai háborúval foglalkozó vitáján videókapcsolaton keresztül elmondott beszédben a lőszerszállítások felgyorsítására szólította fel a tanácskozó uniós vezetőket.