Search
Close

Billeg az uniós természetvédelmi törvény elfogadása

Brüsszel, 2023. június 27.
Az Európai Bizottság kiemelt jelentőségű természetvédelmi törvénye június 27-én kedden nem ment át egy kulcsfontosságú európai parlamenti bizottsági szavazáson, ami veszélyezteti az EU Green Deal terveinek egyik legfontosabb pillérét. Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának (ENVI) törvényhozói 44 igen szavazattal és 44 nem ellenében foglaltak állást a vitatott természetvédelmi törvényről. A szavazategyenlőség egyenlő az elutasítással, mivel ez azt jelenti, hogy nincs többség annak támogatására.

A jogszabály, amely a kontinens rossz állapotban lévő természeti területeinek egészséges állapotba történő visszaállítására törekedne az Európai Parlament plenáris ülésének szavazására kerül; a szavazást július 11-re tervezik. A vitatott rendelet lényege, hogy 2030-ra az EU leromlott élőhelyeinek legalább 20 százalékát vissza akarja állítani jó természeti állapotba.

Azzal, hogy két másik bizottság már a javaslat ellen szavazott, és az ENVI sem nyújtotta be az álláspontját a törvényjavaslattal kapcsolatban, a képviselőknek három hetük van arra, hogy olyan kompromisszumos megoldást találjanak, amely a Parlament többsége számára elfogadható, vagy a teljes törvény elutasításra kerül.

A természet helyreállításáról szóló törvénnyel a konzervatív európai parlamenti képviselők és a gazdák csoportjai szálltak szembe, akik szerint a javasolt szabályok veszélyeztetik a gazdák megélhetését és Európa élelmezésbiztonságát - amit az Európai Bizottság és a tudósok tagadnak. Árnyalja a képet, hogy a törvénnyel kapcsolatos ellenállás egy informális jobboldali koalíciót eredményezett - amely az Európai Néppártot, a jobboldali Európai Konzervatívokat és Reformistákat, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia képviselőcsoportot és a liberális Renew képviselőcsoport néhány tagját tömöríti -, ami jelzésértékű a jövő évi európai parlamenti választások előtt.