Search
Close

EU-tunéziai migrációs szándéknyilatkozat

Brüsszel, 2023. július 18.
Vasárnap véglegesítette az EU a Tunéziával kötendő migrációs szándéknyilatkozatát, amely keretében több millió eurót ajánlana fel az országnak cserébe azért, hogy megakadályozza az egyre több menedékkérő Európába történő útnak indulását. A megállapodás azonban túlmutat a migráción, és olyan területeket is érint, mint a kereskedelem, a beruházások és a zöld energia.

A Bizottság igyekezett hangsúlyozni, hogy a tunéziai megállapodás nem csak a migrációról szól. A hivatalos dokumentumok az országot "partnerként" említik és együttműködést vetítenek előre az energia és a digitális átalakulás területein is. Uniós tisztviselők szerint ez a megfogalmazás kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy meggyőzzék Kais Saied tunéziai elnököt, aki júniusban kijelentette: országa nem akar a gazdagabb európai országok határőrévé válni. A megállapodás pedig éppen ezt az egyensúlyt hivatott tükrözni.

A keretrendszer 105 millió eurót helyez kilátásba Tunézia határellenőrzési műveleteinek támogatására, azt követően, hogy újra megugrott a Földközi-tengerről induló migránsok száma. További 150 millió eurót irányoz elő Tunézia költségvetésének támogatására a rohamosan növekvő infláció közepette. A megállapodás keretében támogatni akarják Tunéziát az olcsó, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiához jutásban, illetve a megújuló energiatermelés fellendítésében is.

A paktum azonban még csak szándéknyilatkozat, nem pedig kötelező érvényű megegyezés. Tartalmát majd csak most terjesztik az uniós országok szélesebb köre elé aláírására, így több idő áll a kritikusok rendelkezésére, hogy konkrétumokról vitatkozzanak.

A Bizottság azonban már a következő lépéseken gondolkozik: Most, hogy kidolgozásra került ez a keretrendszer, a cél, hogy hasonló megállapodásokat kössön más észak-afrikai országokkal is. A tárgyaló felek máris Egyiptomot és Marokkót azonosították be, mint lehetséges következő célpontokat - mondta egy uniós tisztviselő, aki név nélkül nyilatkozott a tervekről.

"Ez egy tervezet a hasonló partnerségekhez" – jelentette ki nemrégiben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. "Modell lesz az észak-afrikai szomszédokkal való új kapcsolatok kiépítéséhez" - mondta vasárnap Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, miután a megállapodás-tervezetet véglegesítették von der Leyennel és Mark Rutte holland miniszterelnökkel közös tunéziai útjuk során. Von der Leyen hangsúlyozta: "Vannak más országok is a régióban, ahol az energiaágazat nagyon fontos lehet, és ahol szintén vannak migrációs kihívások, és ahol hatalmas lehetőségek vannak a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok elmélyítése terén".

A bizottsági elnök jelezte továbbá, hogy a demokratikus fejlődés "továbbra is az EU fontos célkitűzése". A megállapodás azonban nem foglalkozik közvetlenül ezzel a témával. Ez valószínűleg vitás kérdés lesz, ahogy a megállapodás a végleges jóváhagyás felé halad. Az Európai Parlament három legnagyobb képviselőcsoportja pont a múlt héten ítélte el Tunéziát a demokratikus visszalépés miatt. Ha pedig az EU végül Egyiptommal és Marokkóval is hasonló megállapodást köt, akkor várhatóan még több kritika fogja érni a Bizottság eljárását.