Search
Close

Két uniós alelnök távozóban - válságban az Európai Bizottság?

Brüsszel, 2023. július 20.
Egy évvel a ciklus vége és az európai választások előtt távozóban az Ursula von der Leyen vezette Bizottság két alelnöke. Komoly politikai érvágás lenne ez a Bizottság és elnöke számára is, ha ezen a befolyásos biztosok kiszállnának az európai politikából. A történések kihatással lehetnek Ursula von der Leyen terveire és újraválasztási esélyeire.

Frans Timmermans, az európai politika egyik legbefolyásosabb alakja, az Európai Bizottság európai zöld megállapodásért (European Green Deal) felelős ügyvezető alelnöke visszatér a holland politikába. Hollandiában a migráció körül zajlott vita miatt összeomlott a koalíciós kormány, ezt követően Mark Rutte tizenhárom éve regnáló miniszterelnök bejelentette visszavonulását az aktív politikától. A 2023 novemberére kiírt új holland választások számos lehetőséget tartogatnak a politikusok és pártok számára, mert a választási rendszer kiegyensúlyozottsága miatt nyílt versenyre lehet számítani. Látszólag emiatt, Frans Timmermans visszatér a nemzeti színtérre, hogy megmérettesse magát a választásokon. A Bizottság alelnöke a holland Munkáspártnak és a GroenLinks-nek (Baloldali Zöldek) listavezetője lesz.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa Dánia támogatásával indul az az Európai Beruházási Bank elnöki posztjáért. Igaz, az elmúlt napok botránya, amiben nagy szerepe volt a biztos asszonynak valószínűsíthetően csökkentették az esélyeit. A versenyjogi biztos asszony az amerikai Fiona Scott Mortont jelölte az Európai Bizottság versenyjogi főközgazdászának. Morton, aki a Yale Egyetem professzora tanácsadóként együtt dolgozott a legnagyobb tech-óriásokkal, a következő feladata pedig ezen vállalatok térnyerésének megfékezése lett volna. A jelölés óriási politikai visszhangot váltott ki.  Többek között Emmanuel Macron francia elnök tiltakozása mellett, 5 biztos is jelezte aggályait a lépéssel kapcsolatban. Az amerikai közgazdász még biztosi kollégium meghallgatása előtt visszalépett a jelöléstől. Ez komoly politikai kudarcot jelent Vestager biztos asszonynak, akinek az Európai Beruházási Bank elnöki pályázatáról szeptemberben tárgyalnak informális ülésen az uniós pénzügyminiszterek.

A bejelentések az Európai Bizottság tagoltságára utalnak, ebben a nehéz időszakban, amikor az Európai Uniónak számtalan kihívással kell megküzdenie. Frans Timmermans távozása biztosra vehető, emellett, ha Vestager biztos asszony személyes ambíciója sikeres lesz, akkor Ursula von der Leyen már az év vége előtt elveszíti őket az Európai Bizottságból. Az Európai Bizottság legfőbb politikai prioritása a European Green Deal jogszabályainak elfogadtatása és végrehajtása. Ezek a személyi változások jelentős mértékben csökkentenék a Bizottság politikai mozgásterét és cselekvőképességét. Vestager és Timmermans pótlása meglehetősen nehéznek és problémásnak ígérkezne az európai választások közeledtével.