Search
Close

Jön a közös uniós gázbeszerzés harmadik köre

Brüsszel, 2023. szeptember 21.
Csütörtökön az Európai Bizottság elindította a harmadik lehetőséget az európai vállalatok számára, hogy a nemzetközi piacon történő közös gázbeszerzés céljából az AggregateEU mechanizmuson keresztül regisztrálják gázvásárlási igényeiket.

Ez a harmadik forduló az előző két idei pályázat sikerére épül, amelyeken összesen 27,5 milliárd köbméternyi európai gázigényt sikerült összevonni. Ebből 22,9 milliárd köbméterre sikerült megegyezni megbízható szállítókkal. 

Ebben a harmadik fordulóban az európai vállalatoknak szeptember 27-ig van lehetőségük arra, hogy válaszoljanak a gázigény összesítésére vonatkozó felhívásra. Az összevont keresletet ezt követően október 3-4. között a globális piacra írják ki, hogy a nemzetközi szállítók benyújthassák ajánlataikat az európai fogyasztók ellátására. Az európai vállalatok a 2023 decembere és 2025 márciusa között szállítandó gázra vonatkozó igényüket nyújthatják be. 

A közös uniós gázvásárlás első két fordulójában, májusban és júliusban a vételi igény összesen 27,5 milliárd köbméter volt, az eladási ajánlatok volumene pedig 22,9 milliárd köbmétert tett ki. Ezek a számok egyébként összességében kicsik a 360 milliárd köbméternyi teljes uniós éves gázfelhasználásból, de ha azt nézzük, hogy az orosz vezetékes uniós gázeladás idén alulról közelítheti a 30 milliárd köbmétert, akkor igenis érdemi volumenekről beszélhetünk. 

Az európai gáztárolók jelenleg 95% körüli arányban tele vannak, mégsem estek érdemben tovább a gázárak, a legközelebbi havi kontraktus ára a holland TTF gáztőzsdén 36 euró/MWh körüli, a téli hónapok árai pedig 42-49 euró körüliek, mert egy hosszú és kemény télen a tárolók durván leapadhatnak, így az ellátásbiztonsági kockázatokat továbbra sem lehet zárójelbe rakni. 

"Az idei télre sokkal jobb kilátásokkal indulunk az ellátás biztonságát illetően: gáztárolóink majdnem teljesen megteltek, ellátásunk változatosabb, és a megújuló energiaforrások egyre nagyobb szerepet játszanak energiamixünkben. A gázpiaci helyzet azonban továbbra is feszült, ezért ébernek kell maradnunk, és folytatnunk kell a közös gázbeszerzést, hogy garantáljuk a stabil és megfizethető ellátást. Ezért arra kérem az európai vállalatokat, hogy ismét egyesítsék erőiket és dolgozzanak együtt annak érdekében, hogy biztonságban átvészeljük ezt a telet, és már most elkezdjük a következőre való felkészülést." — jelentette ki Maros Šefčovič a Bizottság ügyvezető alelnöke. 

A keresletösszevonás és a közös gázbeszerzés az EU energiaplatformjának egyik kiemelt kezdeményezése, amelyet az EU gázellátásának diverzifikálása érdekében hoztak létre, miután Oroszország megszállta Ukrajnát, és az EU közösen úgy döntött, hogy véget vet az orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függőségének.