Search
Close

Jobboldali összefogás az EP-választáson: Csehországban lesz Olaszországban nem

Brüsszel, 2023. november 1.
Olaszországban a legújabb bejelentések nyomán nem lesz átfogó jobboldali összefogás az EP-választásokra a közös kormányzati együttműködés ellenére. Ezzel ellentétben Csehországban a kormányzó ODS, Petr Fiala miniszterelnök pártja - amely az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjához tartozik - közös uniós választási listát alakít az Európai Néppárt cseh tagpártjaival (TOP 09 és a KDU-ČSL).

Olaszország

Olaszország kormányzó jobboldali pártjai - Fratelli d'Italia (ECR), Forza Italia (EPP), Lega (ID) - nem állítanak közös jelöltlistát a 2024-es európai parlamenti választásokra. "Nincs esély arra, hogy a nemzeti mintát folytassuk Olaszországban. Erős és stabil koalíciónk van a Legával és a Forza Italiával, de az európai választásokon mindegyikük saját listát fog állítani" - mondta az Euractivnak Carlo Fidanza európai parlamenti képviselő, Giorgia Meloni miniszterelnök Fratelli d'Italia pártjának európai parlamenti delegációjának vezetője.

Az olasz miniszterelnök pártja ettől függetlenül is közös utakat kíván építeni az európai jobboldali pártokkal, hogy biztosítani lehessen a jobboldali többséget jövő június után Brüsszelben. Ennek ellenére nem céljuk, hogy a jobboldali európai pártcsaládok összeolvadjanak.

Egy EPP tisztségviselő szerint ahhoz, hogy uniós szinten más pártokkal vagy pártcsaládokkal együttműködjön a Néppárt annak első előfeltételei, hogy Európa- és jogállamiság-pártinak, valamint Ukrajna-pártinak kellene lenniük. Úgy értékelte, a Fratelli d'Italia ezeket már teljesíti, de a Lega, amely továbbra is euroszkeptikus nézeteket vall, csak részben felel meg ennek.

A mainstream európai vélemények szerint az egyik legnagyobb ECR-párt, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) nem felel meg feljebb említett feltételeknek, amelyet azzal vádoltak, hogy beavatkozik az igazságszolgáltatásba és a médiaszabadságba. Fontos kiemelni, hogy a PiS veresége a legutóbbi országos választásokon azonban nincs közvetlen hatással az ECR képviselőcsoportra. "A PiS továbbra is fontos pillére marad politikai családunknak, amellyel közös célunk, hogy a következő európai választásoktól kezdve még szélesebb konzervatív teret építsünk ki" - nyilatkozta Carlo Fidanza, a Fratelli d'Italia EP-képviselője.

Csehország

Meglepetésszerűen érkezett a hír múlt hét végén, hogy Csehországban a soron következő európai parlamenti választásokon a kormánykoalícióban résztvevő pártok közös listán fognak indulni. Petr Fiala cseh miniszterelnök, az ODS párt (ECR) elnöke pénteken jelentette be a szövetséget a kormánykoalícióban lévő kollégáival - a TOP 09 és a KDU-ČSL (EPP) pártokkal - együtt.

A lépést azzal indokolták, hogy közösen kell fellépniük a populisták ellen, továbbá ezzel, mintegy növelniük kell a jobboldali pártok esélyeit a baloldali és zöld erők háttérbe szorítására az uniós parlamentben.

"A következő európai választásokon azok fognak harcolni, akik egyfelől az együttműködés lehetőségét látják Európában, másfelől pedig azok, akik csupán olcsó célpontként használják politikai támadásaikhoz vagy könnyű pénzforrásként" - jelentette ki Fiala miniszterelnök a szövetség bejelentésekor.

Míg az ECR-hez kötődő ODS konzervatív párt, enyhe euroszkeptikus nézetekkel, addig az EPP-hez kötődő TOP 09 Európa-párti és liberális-konzervatív. A kereszténydemokrata és néppárti KDU-ČSL a hagyományos konzervatív szavazókat képviseli, különösen a vidéki területeken, és Európa-pártibbnak tartják, mint az ODS-t. A 2024-es európai parlamenti választásokon elért közös eredményük azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert 2025-ben parlamenti választásokat tartanak Csehországban.

Összességében az olasz, illetve a cseh jelenlegi helyzetet is értékelve, még valóban korai jóslatokba bocsátkozni 2024-re. Ami a jelenlegi kutatások alapján ugyanakkor biztos, az az, hogy az Európai Konzervatívok (ECR) és az Európai Néppárt (EPP) szövetsége a növekvő támogatottságuk ellenére sem lenne elég a többség kialakításához az Európai Parlamentben, még az Identitás és Demokrácia (ID) segítségével sem.