Search
Close

Kínai vállalatok ellen jöhetnek uniós szankciók

Brüsszel, 2023. december 7.
Csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michel európai tanácsi elnökkel találkozott Pekingben. A vezetők széles körű megbeszéléseket folytattak, amelyeken szóba kerültek a kereskedelemmel összefüggő kérdések és az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteltérések is. Az EU vezetői felhívták a kínai elnök figyelmét és szankciókat helyeztek kilátásba 13 kínai vállalattal szemben, amik kettős felhasználású termékeket adnak el Oroszországnak.

A 24. EU-Kína csúcstalálkozóra került sor, ami 2019 óta az első személyes találkozó volt a szereplők között. Az elmúlt időszakban egyáltalán nem volt felhőtlen a viszony a felek között a geopolitikai kérdések és gazdasági szembenállások miatt. Az Európai Bizottság elnöke “State of the Union” beszédében idén szeptemberben szubvencióellenes vizsgálatot jelentett be a kínai autóipari vállalatokkal szemben, ami kapcsolatok egyértelmű romlását jelezte. A mostani pekingi találkozó során számos vitás pontot próbáltak rendezni a vezetők, tették mindezt változó sikerrel.

400 milliárd euró az EU deficitje az elmúlt két évben

A találkozón a vezetők egyetértettek abban, hogy Kína és az Európai Unió kiemelkedő gazdasági partnerei egymásnak. Ezzel némileg ellent mond az a tény, hogy az Európai Unió kereskedelmi deficitje Kínával szemben 2020 és 2022 között megközelítette a 400 milliárd eurót. Ursula von der Leyen és Charles Michel ezért hangsúlyozták a találkozón, hogy kiegyensúlyozottabb gazdasági kapcsolatokra van szükség, egyenlő feltételek és kölcsönösség mellett. Az EU elvárja Kínától, hogy tegyen konkrét lépéseket a piacra jutás és a beruházási környezet javítása érdekében az uniós befektetők és exportőrök számára.

Hszi szerint Kínának és Európának nem szabad riválisnak tekintenie egymást, és nem szabad konfrontálódnia a különböző politikai rendszereik miatt. A kínai elnök szerint az országa kész arra, hogy a 27 tagállamból álló EU-t kulcsfontosságú gazdasági és kereskedelmi partnerré tegye, és együttműködjön a tudomány és a technológia területén, beleértve a mesterséges intelligenciát is.

A pekingi Diaoyutai állami vendégházban folytatott megbeszéléseken Hszi Csin-ping arra szólította fel az Európai Uniót, hogy szüntessen meg mindenféle beavatkozást a kétoldalú kapcsolatokba. Hszi szerint mindkét félnek "helyes felfogást" kell kialakítania egymásról, és ösztönöznie kell a kölcsönös megértést és bizalmat.

Kettős felhasználású termékek Oroszország számára

Mintegy 13 kínai székhelyű vállalat került az EU célkeresztjébe, hiszen az Unió igyekszik szigorítani az Oroszországba exportált kettős felhasználású termékek kiszivárgását, amelyek Kijev és nyugati szövetségesei szerint lehetővé teszik az Ukrajna elleni agressziót. A jövő héten Brüsszelben ülésező uniós vezetők megfelelő pekingi biztosítékok hiányában úgy dönthetnek, hogy megnevezik ezen vállalatokat.

"Meghatároztunk egy listát azokról a vállalatokról, amelyek a gyanú szerint szerepet játszanak a szankcióink kijátszásában, és az alkalomból ... a csúcstalálkozó során egyetértünk abban, hogy fontos lenne jobban belemenni a részletekbe" - mondta Charles Michel újságíróknak a kínai elnökkel folytatott pekingi csúcstalálkozót követően.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki a közelgő szankciócsomag kidolgozásáért felelős, azt mondta, hogy közölte Hszivel, hogy meg kell akadályozni Oroszország minden olyan kísérletét, amely a szankciók hatásának aláásására irányul.

Kína álláspontja a háborúról meglehetősen követi a realista iskola megközelítését. Kína szerint Európának magának kellene tárgyalnia Oroszországgal az Ukrajnával folytatott esetleges jövőbeli egyeztetésekről, míg Washingtonnak és Moszkvának egy stratégiai biztonsági keretről kellene tárgyalnia.

Ami a lehetséges kínai vállalatokat érintő szankciókat illeti, egyértelmű választ adott a világ második számú hatalma. "Ha a kínai vállalatokat egyoldalú szankciókkal sújtanák, biztosan ennek megfelelően reagálnánk"- fogalmazott Wang Lutong, a kínai külügyminisztérium európai ügyekért felelős főigazgatója.