Search
Close

EP-választás: Liberálisok számára egyre rosszabb a helyzet, még sincs jobboldali áttörés

Brüsszel, 2024. március 5.
A közvélemény-kutatások mandátumbecslései alapján negyedik helyre csúszhatnak vissza a pártcsaládok versenyében a liberálisok (Renew) az EP-választásokon. Ennek ellenére az Európai Néppárt (EPP) erősödésével és a szocialisták (S&D) stabil helyzetével semmi sem veszélyezteti az informális nagykoalíció többségét. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsaládok népszerűség-növekedése megállt. Így áll a helyzet a kampány elindulása előtt.

Minden hónap elején egy “Europe Elects” elnevezésű civil kezdeményezés összesíti az európai közvélemény-kutatások eredményeit, ami alapján elkészítik a következő Európai Parlament összetételére vonatkozó mandátumbecslésüket. A következő számsor a február végi méréseket összesíti. 

Mandátumbecslés 

181 mandátummal egyértelműen a jobbközép Európai Néppárt (EPP) lenne a legnagyobb frakció a következő EP-ben is. A balközép Szocialisták és Demokraták Szövetsége (S&D) 140 mandátummal követik, ami jelentős lemaradást mutat. A harmadik helyen 91 mandátummal az Identitás és Demokrácia (ID) frakció áll, amely az elmúlt hónapokhoz képest nagyon hasonlóan szerepel. Emiatt kijelenthető, úgy tűnik stabilizálja a helyét a képzeletbeli dobogó alsó fokán. A negyedik helyért jóval szorosabb a küzdelem, egyértelműen mérési hibahatáron belül mozognak a számok. A mostani adatok szerint az ECR 83 képviselői mandátumhoz jutna, míg a Renew visszaszorulva az ötödik pozícióba 82 fős frakcióra számíthat. 

Ezt követően hatalmas a szakadék, hiszen a Zöldeknek a mostani 72 képviselőjük helyett csak 49 székük lenne a “patkóban”. A Baloldal (The Left) javíthat a jelenlegi helyzetén, mert a mostani számok alapján 45 mandátumot szerezhetnek.

Magyarország  

Érdekesen alakult az előrejelzésük, mert a becsléseik szerint a Fidesz 11, a Demokratikus Koalíció 5, a Mi Hazánk 2, míg a KDNP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum 1 helyet szerezne az Európai Parlamentben.  

Kié lehetne a többség?  

A következő 720 fős Európai Parlamentben egyelőre minden jel arra mutat, hogy az 5 évvel ezelőtt is működő informális nagykoalíció (EPP-S&D-Renew) szavazhatja meg a következő Európai Bizottságot, hiszen a három említett pártcsaládnak összesen 403 mandátuma lenne. Ez a szám 42 képviselővel több, mint amennyi az 50 százalék plusz 1-hez szükséges. Tehát ez alapján, az EPP-nek nem szükséges mindenáron nyitnia a jobboldal felé, mert sokkal bizonytalanabb annak a forgatókönyvnek a kimenetele, mint a már bevált és megszokott formációé.