Search
Close

Csehország szankciót vetne ki az orosz gabonára

Brüsszel, 2024. március 19.
Marek Výborný mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy Csehország javasolni fogja az Európai Tanács e heti ülésén, hogy tiltsák be az orosz és fehérorosz gabona behozatalát az Európai Unióba.

Az uniós tagállamok vezetői csütörtökön és pénteken találkoznak az Európai Tanács csúcstalálkozóján, ahol a biztonsági, védelmi ipari kérdések mellett a mezőgazdaság kiemelt helyen szerepel majd a napirenden.

"Az orosz vagy fehérorosz áruknak nincs helyük Európában. Nem látom okát annak, hogy orosz gabonának miért kellene Európában lennie. Meggyőződésem, hogy senki sem támogathat egy agresszort azzal, hogy gabonát vásárol tőle. Ezt fogom képviselni az EU-ban" - mondta a cseh miniszter. "Szorgalmazni fogjuk, hogy a gabona és az olajos magvak szerepeljenek a szankciós listán, és ne kerüljenek Európába" - tette hozzá.

A cseh szaktárcavezető úgy látja, nem áll fenn annak a veszélye, hogy az orosz gabonaimport esetleges betiltását követően az élelmiszerárak jelentősen megemelkednének az Európai Unióban.

Nem egyedi a cseh elképzelés a Bizottság is hasonló módon gondolkozik

A múlt héten Ursula von der Leyen egy Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésben úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne korlátozásokat bevezetni az Oroszországból az Európai Unióba irányuló mezőgazdasági termékek behozatalára. Ezen és más forrásból származó információk alapján az Európai Bizottság hamarosan egy erre vonatkozó új javaslatot fog előterjeszteni.

Janusz Wojciechowski az Európai Bizottság lengyel mezőgazdasági biztosa szerint kifejezetten időszerű lenne a szankció bevezetése, hiszen Oroszország fegyverként használja az élelmiszert, és több mint 50 millió tonna búzát fog exportálni. Ha egy ország rendelkezik a globális búzaexport negyede fölött, akkor az destabilizálhatja a helyzetet.

Lettország már meglépte, a lengyelek készülődnek

A múlt hónapban Lettország egyoldalú kereskedelmi tilalmat vezetett be az orosz mezőgazdasági importra, ami alapján a lengyel miniszterelnök úgy véli, országa is bevezethetne hasonlót, ha addig nem sikerül uniós szintű megoldást találni.