Search
Close

Stabilan vezet az EPP a közvélemény-kutatások alapján

Brüsszel, 2024. április 2.
Az elmúlt hónapok tendenciái folytatódni látszanak, ami a jobbközép EPP további erősödését mutatja. Ezzel párhuzamosan a Néppárttól jobbra álló pártcsaládok (ECR, ID) veszítettek lendületükből, enyhén visszaestek a mostani mérésekben. Következtetésképpen egyelőre úgy tűnik, az EPP továbbra is kezében tartja az európai politika marsallbotját. Az ID pozícióvesztése, egyenesen arányos a német AfD és a francia Nemzeti Tömörülés népszerűségének mérséklődésével. A magyar kormánypárt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség részére két mandátummal kevesebbet (11) prognosztizálnak a jelenlegi 13-hoz képest.

Összkép 

A Europe Elects március végi mérései alapján, ha most tartanák az európai választásokat a legnagyobb frakció továbbra is a jobbközép Európai Néppárt (EPP) lenne, amely 184 képviselővel rendelkezne. Az EPP-t követi a balközép Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), amely öt helyet veszített az egy hónappal ezelőtti mérésekhez képest, és 135-re csökkent, ami 2022 októbere óta a legalacsonyabb érték a közvélemény-kutatásokban. A Renew Europe (RE) most 87 mandátummal rendelkezhetne, és ezzel ismét a harmadik legnagyobb frakció lenne. Az Európai Parlamentben informális koalíciót alkotó három pártnak együttesen most 406 képviselői helye lenne a 705-ből, ami kényelmes abszolút többség, és öt képviselői hellyel több, mint a múlt hónapban. (Az előrejelzés a tendenciákat felrajzolja, de a pontos képviselői mandátumokat valószínűleg nem, hiszen június 9-et követően 705-ről 720 főre fog nőni az EP-képviselők létszáma.) 

A politikai spektrum jobb oldalán mindkét pártcsalád veszteségeket szenvedett márciusban, az Identitás és Demokrácia (ID) 10 mandátummal 82-re esett vissza. A nemzeti konzervatív Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) most 81 mandátummal rendelkezik, kettővel kevesebbel, mint a múlt hónapban. 

A baloldalon a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (G/EFA) az előrejelzések szerint 52 mandátumot szereznek, hárommal többet, mint a múlt hónapban. A GUE/NGL (Baloldal) az előrejelzések szerint 47 mandátumot szerez, kettővel többet, mint februárban. 

A függetlenek (NI) plusz négy mandátumot szereznének, és így 48 mandátumot kapnának, a jelenleg egyik pártcsaládhoz sem tartozó pártok pedig várhatóan négy mandátumot kapnak, ugyanannyit, mint a múlt hónapban. 

Jobboldal – ID, ECR, EPP 

A legjelentősebb veszteségeket az ID-csoport három párttól szenvedte el: Legnagyobb tagjai, a francia Rassemblement National (RN) és a német Alternative für Deutschland (AfD) négy, illetve három képviselői helyet veszítettek a mérésekben. Az ID-csoport Romániában erősödött, ahol a Partidul S.O.S. România (S.O.S. RO) várhatóan két mandátumot szerezhet. 

A másik jobboldali frakció esetében csak egy nagyobb változás történt, a spanyol Voxnak most két mandátummal kevesebbet jósolnak, mint a múlt hónapban. 

A néppárti frakció cseh tagja, a Starostové a Nezávislí (STAN) pedig az előrejelzések szerint két mandátumot nyer. További változás számukra, hogy a német Kereszténydemokrata Unió Deutschlands (CDU) két pluszban, a román Partidul Național Liberal (PNL) pedig két mínuszban van. A holland Nieuw Sociaal Contract (NSC) szintén két mandátumot veszített.  

Baloldali helyzetjelentés - The Left, S&D, Renew Europe, Green/EFA 

A politikai spektrum másik végén a legnagyobb változások Németországból érkeztek. A baloldali frakció esetében a Bündnis Sahra Wagenknecht - Für Vernunft und Gerechtigkeit (BSW) két helyet szerzett, míg a Partei Mensch Umwelt Tierschutz (Tierschutzpartei) ugyanennyit veszített. A G/EFA képviselőcsoport esetében a Bündnis 90/Die Grünen (GRÜNE) várhatóan három mandátumot szerez. 

A balközép S&D számára a nyereség szintén Németországból származik, ahol a kormányzó Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) az előrejelzések szerint két mandátumot szerez. Eközben a kormányzó spanyolországi Partido Socialista Obrero Español (PSOE) és a romániai Partidul Social Democrat (PSD) ugyanannyi mandátumot veszít. Franciaországban a Parti Socialiste (PS) és a Place Publique (PP), amelyek mindketten az S&D csoportba sorolhatók, közös listán indulnak, így az előbbi két mandátummal kevesebbet, az utóbbi pedig hárommal többet kapnának. 

A centrista Renew Europe frakcióhoz tartozó cseh ANO (Andrej Babis pártja) esetében az előrejelzések két mandátumos visszaesést mutatnak.