Search
Close

Évente 470 milliárd euró többletet ígér Ursula von der Leyen

Strasbourg, 2024. április 23.
Az Európai Parlament ciklusának utolsó plenáris hetén szólalt fel az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen ismertette a képviselőkkel az előző heti rendkívüli EU-csúcs következtetéseit, és elmondta mi fogja meghatározni az európai politikát a következő években. Mivel a német politikus újabb öt évre szeretne a testület vezetője lenni, a választások előtt a beszéde értékelhető politikai beszédként is.

Ursula von der Leyen elismerte, hogy a válságok megviselték az Európai Uniót. Az Európai Bizottság elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a következő években az EU egyik legfőbb célja a versenyképesség növelése kell legyen. Emiatt kérték fel Enrico Letta, volt olasz miniszterelnököt egy jelentéstervezet elkészítésére, amiben megpróbálta számba venni az EU lehetőségeit, ha a globális versenyben vissza szeretné szerezni a pozícióit. Ursula von der Leyen pozitívumként említette, habár az elmúlt évek válságai rossz hatással voltak az uniós gazdaságokra, mégsem történtek államcsődök vagy piaci összeomlások. A legnagyobb problémának azt tüntette fel, hogy míg az elmúlt évtizedben Európa munkatermelékenysége évente mindössze 0,8%-kal nőtt, addig az Egyesült Államokban ez az arány 1,1 százalék volt. 

Ursula von der Leyen négy prioritása a következő évekre 

Az elnökasszony kifejtette, Európa versenyképességét a pénzügyek, az energiaköltségek, a munkaerő- és készséghiány, valamint a kereskedelem határozzák meg, így ezen területekre kell a legnagyobb figyelmet fordítani. 

A pénzügyek területén kitért a Bizottság elnöke arra, hogy az elmúlt években példátlanul sok állami beruházást indítottak el vagy hagytak jóvá, példaként említette a Next GenerationEU programot. Ebből adódóan kijelenthető, hogy ez a hatalmas összeg tovább már csak korlátozottan vagy egyáltalán nem növelhető. Ezen okok miatt - ami kiderül a Letta-jelentésből is – a következő években a piacról vonna be többletforrásokat az EU a tőkepiaci unió kiteljesítésével.  

Ursula von der Leyen szerint – az újabb uniós jogkörök bővítésével, avagy “még több EU-val" - évente 470 milliárd eurót lehetne az európai versenyképesség ösztönzésére fordítani. A kérdéskörben az Európai Bizottság három területen kíván előre lépni:  

  • a nemzeti szabályok harmonizálása olyan témákban, mint pl. fizetésképtelenség; 

  • uniós megtakarítási termékek bevezetése lakossági befektetők számára; 

  • megerősítenék a legfontosabb piaci szereplők felügyeletét. 

A politikus második prioritása az energiaköltségek csökkentése. Várakozásai szerint a következő időszakban megvalósulnak az egy-két éve tartó LNG beruházások, aminek nyomán túlkínálat alakulhat ki a gázpiacon, így természetszerűleg mérsékelve az árakat.  

A munkaerő- és készséghiány megoldására a munkanélküliek, kiemelten a fiatalok képzését vizionálta. Annak ellenére tartotta fontosnak kiemelni a témát, hogy a beszéde elején örömmel tájékoztatta a jelenlévőket jelenleg a legalacsonyabb az európai munkanélküliség, hiszen hat százalék alatt van.  

Utolsó pontként kiemelte, a kereskedelem fontosságát. Felhívta a figyelmet, hogy a következő évtizedben a gazdasági növekedés 90%-a az Európai Unión kívüli régiókban fog bekövetkezni. Ha elfogadjuk az Európai Bizottság kalkulációját, akkor nehezen elképzelhető, hogy az európai versenyképesség jelentősen felzárkózhatna.  

Politikai beszédként értékelve 

Ursula von der Leyen bemutatta a legfontosabb elképzeléseit a jövő Európai Uniójáról, ami a gyakorlati megvalósításban egyre több nemzeti hatáskör uniós szintre emelését szorgalmazza a versenyképesség érdekében. A jelenlegi bizottsági elnöknek - mivel az Európai Néppárt sikere borítékolható a választásokon - elsősorban az uniós állam- és kormányfőket kell meggyőznie arról, hogy ő a legalkalmasabb ember a posztra a következő ciklusra. A beszédében megfogalmazott konkrétumok megvalósulásának első lépése, hogy ismételten megválasszák idén nyáron a testület élére.  

Ezzel párhuzamosan teljesen nyilvánvaló bárki is fogja vezetni az Európai Bizottságot, megoldási javaslatokat kell majd keresnie Európa versenyképesebbé tételére.