Search
Close

Macron Európa-víziója, amiben már nem Usrula von der Leyennel számol

Brüsszel, 2024. április 25.
A francia elnök figyelmeztette egész Európát. Úgy látja, az EU-nak újra kell gondolnia a kereskedelempolitikáját és a védelmi stratégiáját is. Az új uniós elképzelések megvalósítására új vezetőt javasolt az Európai Bizottság élére, akinek támogatásáról már a tavalyi év végén pletykák keringtek. Azonban a legfontosabb tény, hogy Macron megszólalásával ismételten a legbefolyásosabb színben tűnik fel, és tematizálhatja az európai közbeszédet.

A közelgő júniusi európai parlamenti választásokat megelőzően megtartotta kampányindító beszédét Emmanuel Macron francia elnök. Beszédében a francia elnök többek között arra figyelmeztetett, hogy Európát egzisztenciális fenyegetés veszélyezteti, és arra szólította fel a Európát, hogy fogadjon el egy olyan valós védelmi stratégiát, amelynek köszönhetően kevésbé függene az Egyesült Államoktól. Macron emellett kitért arra is, hogy a globális kereskedelmi szabályokat mind az Egyesült Államok, mind Kína figyelmen kívül hagyja, ezért az Európai Unió számára elengedhetetlen, hogy felülvizsgálja kereskedelempolitikáját. 

A párizsi Sorbonne Egyetemen tartott uniós kampányindítón a francia elnök lényegét tekintve az Európai Unióról alkotott vízióját ismertette. Több átfogó témára is kitért, mint például a stratégiai autonómia, európai versenyképesség, összeurópai energiahelyzet és az európai zöld megállapodás. 

Stratégiai autonómia

Macron régóta szorgalmazza az európai stratégiai autonómiát, amely alapvetően kevesebb függőséget jelent az Egyesült Államoktól elsősorban a védelempolitika tekintetében. Úgy érvelt, hogy Európának az olyan válságokkal, mint Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az Egyesült Államokra való támaszkodás nélkül kell szembenéznie. Sürgette Európát, hogy legyen inkább saját sorsának ura, mondván, hogy a múltban túlságosan függött Moszkvától az energia, és Washingtontól a biztonság terén. Szerinte az európai biztonság elengedhetetlen feltétele, hogy Oroszország ne nyerje meg az ukrajnai agresszív háborúját. Elmondta, hogy a következő hónapokban javaslatokat fog kérni az európai partnerektől, és hozzátette, hogy Európának a kibervédelem és a kiberbiztonság terén is szüksége van saját kapacitásokra. Macron szerint a katonai felszerelések beszerzése során előnyben kell részesíteni az európai beszállítókat, és támogatta egy európai kölcsön ötletét, amely ezt az erőfeszítést finanszírozná.

USA és Kína között

A francia elnök az európai érdekek védelme érdekében az EU kereskedelempolitikájának felülvizsgálatára szólított fel, és azzal vádolta Kínát és az Egyesült Államokat, hogy már nem tartják tiszteletben a globális kereskedelem szabályait. "Nem működhet, ha mi vagyunk az egyetlenek a világon, akik tiszteletben tartjuk a kereskedelmi szabályokat, ha a kínaiak és az amerikaiak már nem tartják be azokat a kritikus ágazatok támogatásával" - mondta. Macron azzal érvelt, hogy a versenyszabályoktól való eltérésre szükség lehet az új európai energiatechnológia fejlesztéséhez, mivel csak így lehet válaszolni a kínai és amerikai túlfinanszírozásra.

Zöld átmenet, energia

A francia elnök Európa elismert teljesítményeként említette, hogy az elmúlt hét év kihívásainak megfelelt, kezdve az éghajlat- és energiapolitikai átmenet megvalósításával. Az európai zöld megállapodással Európa az egyetlen olyan térség a világon, amely ilyen éghajlati átmenetet tervezett.

Macron végső soron az EU egységes energiapiacának integráltabbá tételét szeretné elérni, ezzel a gondolatával jól rezonál Enrico Letta az EU egységes piacáról szóló múlt heti stratégiai jelentésében tett javaslataira. Macron szerint az éghajlati célokat csak a megújuló energiaforrások, az atomenergia és az energiahatékonyság fejlesztésével lehet elérni. "Európának elektromos hatalommá kell válnia, ez a kulcs" - mondta.

A francia elnök szerint az éghajlati célokat csak a megújuló energiaforrások, az atomenergia és az energiahatékonyság fejlesztésével lehet elérni. Ennek érdekében emlékeztetett az e téren már elért eredményekre, különösen a "nukleáris szövetségre", az atomenergiabarát európai országok csoportosulására, amelyet szerinte meg kell szilárdítani.

Vezércsel? 

Mindamellett, hogy ez egy vitathatatlanul fontos beszéd volt, politikai szempontból is hordozott érdekességeket. Több vezető sajtóorgánum is szinte tényként közölte, hogy Emmanuel Macron nem feltétlenül támogatná Ursula von der Leyen újrázását, sokkal inkább a volt olasz miniszterelnök, volt uniós jegybank elnök, Mario Draghi személyében látná szívesen a Bizottság következő elnökét.

A francia elnök lehet, hogy nem Ursula von der Leyent akarja leváltani, hanem nyomást akar gyakorolni rá néhány fontos kérdésben, például az EU közös hitelfelvételével kapcsolatban. Macron nem zárkózik el Ursula von der Leyen támogatásától, de érdekelt a maastrichti kritériumok megújításában és az EU közös hitelfelvételének újraindításában.