Search
Close

Orbán Viktor bírálatokra számíthat az EU-csúcson a pedofiltörvény miatt

Brüsszel, 2021. június 24.
Úgy tűnik, hogy az EU-csúcsig is felér a viták kereszttüzébe került magyar pedofiltörvény kérdése, miután Charles Michel, a grémium elnöke részben saját, részben pedig tagállami kezdeményezésre a csütörtök esti csúcsvacsora napirendjére tűzte a témát.

EU-források szerint a csütörtöki csúcsvacsorán a tagállamok vezetői szinte bizonyosan szóba hozzák a szexuális kisebbségek jogainak kérdését, mégpedig az LGBTQI-közösség jogait is érintő magyar pedofiltörvény apropóján. A téma megvitatását állítólag Charles Michel, az Európai Tanács elnöke maga kezdeményezte, de ezzel egyidőben több, közelről nem megnevezett ország is javasolta.

Egy nevének mellőzését kérő tagállami diplomata szerint Mark Rutte holland miniszterelnök egyike volt azoknak a vezetőknek, akik a téma napirendre vételét kérték. Amikor a szóban forgó diplomatát megkérdezték, hogy mi lesz a csúcs nagy témája, azt válaszolta, hogy kétségkívül ez. 

Hozzátette, hogy az EU-nak nincs jelenleg olyan jogállamisági eszköztára, amellyel gyors megoldást lehetne elérni az ügyben. „A legjobb az lenne, ha Orbán Viktor holnap este ígéretet tenne arra, hogy visszavonja a törvénymódosításokat” – válaszolta az illetékes arra a kérdésre, hogy akkor milyen megoldás lehetséges.

Mint megírtuk, 13 uniós tagállam kedden egy erős nyilatkozatban ítélte el a vonatkozó magyar törvényt, jogi lépéseket sürgetve az Európai Bizottságtól (erről részletesen lásd külön anyagunkat). Úgy tudni, hogy a 13-as létszám időközben az olaszok, a görögök és az osztrákok csatlakozásával 16-ra bővült, a soros elnökséget betöltő Portugália pedig 17-ként támogatta a nyilatkozatot. Mint megfigyelők aláhúzzák, több mint valószínű, hogy az említett körből kerültek ki azok a tagállamok, amelyek a legmagasabb szinten is fel kívánják hozni a témát.

„Charles Michel fontosnak tartja, hogy a vezetők szemtől-szembe megvitassák az ilyen nézeteltéréseket. A lényeg, hogy egymással beszéljünk ahelyett, hogy egymásról” – jelentette ki egy névtelenül nyilatkozó EU-diplomata.

A féléves portugál soros elnökséget lezáró kétnapos EU-csúcson sűrű program vár a vezetőkre, akik Antonió Guterres, ENSZ-főtitkárral közös ebéddel indítják a másnapos ülést, amelynek a végén eurócsúcsot is tartanak. 

A csütörtök délutáni első munkaülésen az állam- és kormányfők először a járványhelyzetet beszélik meg, különös tekintettel az oltási kampány előrehaladása ellenére is gyorsan terjedő indiai (delta) variáns elleni védekezésre. Szó lesz a tagállamok intézkedéseinek az összehangolásáról és a digitális Covid-igazolvány július 1-i bevezetéséről is.

Ezt követi majd a migráció kérdése, amelyet Mario Draghi olasz miniszterelnök kérésére tűzött a tanácskozás napirendjére az EiT elnöke. Jól értesült források szerint Draghi eredeti szándéka az volt, hogy megpróbáljon döntést kicsikarni a migrációs vita régóta húzódó ügyében, ám miután ez irreális várakozás volt, Michel úgy döntött, hogy a téma legkevésbé ellentmondásosnak számító külső dimenzióját veszik majd elő a csúcson. 

A vezetők az EU-török és az EU-orosz dossziét is megvitatják, ám egyik kérdésben sem várhatók iránymutató konklúziók.