Search
Close

A 40 éven felüliek sürgős ráoltását javasolja az ECDC a tagállamoknak

Brüsszel, 2021. november 24.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) azt ajánlja a tagállamoknak, hogy sürgősen vegyék fontolóra a 40 éven felüliek, de akár a 18 felüliek emlékeztető védőoltással való beoltását legalább hat hónappal a második vakcina beadását követően. Az ECDC igazgatója szerint a védőoltás kötelezővé tétele nem csodaszer, bár növelheti az átoltottság mértékét.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója szerint mostanra elegendő bizonyíték áll rendelkezésre az úgynevezett emlékeztető Covid elleni védőoltás hatékonyságáról és nem csak a megbetegedések, hanem a vírus átadásának a megelőzésében is. Ezért a Stockholmban székelő szervezet azt ajánlja a tagállamoknak, hogy sürgősen vegyék fontolóra az emlékeztető védőoltás beadását a 40 éven felüli korosztálynak, és potenciálisan minden 18 éven felülinek „legalább hat hónappal az első oltáskampány (praktikusan az esetek többségében a második védőoltás) után”. 

Andrea Amman, az ECDC igazgatója szerint azért nem fordultak ilyen ajánlással már korábban a tagállamokhoz, mert egy bizonyos időre volt szükség a harmadik vakcina hasznosságának felmérésére. Erre egyébként elsősorban az izraeli tapasztalatok világítottak rá – mondta. Hasonló logikából kiindulva sem Amman, sem pedig Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökségtől nem tudták megmondani, hogy az emlékeztető védőoltás milyen hosszú ideig nyújt majd védelmet a Covid Delta variánsával szemben. Cavaleri szerint az igazán rizikósnak számító téli hónapokra mindenképpen, és hozzátette, hogy az emlékeztető oltás (booster) eddigi tapasztalatok alapján háromszor annyi antitestet eredményez az emberi szervezetben, mint az alapvédőoltások. 

Az EMA szakértője a szerdai sajtótájékoztatón nagyon ígéretesnek nevezte azt a megközelítést, amely vegyíti a különböző vakcinatípusokat. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a jelenlegi mRNS alapú védőoltások (eddig a Pfizer és a Moderna) emlékeztetőjét hagyta jóvá az EMA) hatékony védelmet nyújtanak a Delta variáns ellen. Amennyiben azonban szükségessé válik a jövőben, akkor új formulákat is rendelni lehet, amelyek jobban reagálnak a variánsokra. 

Az ECDC és az EMA egyaránt a védettségi rés mielőbbi betömését nevezte most a legsürgetőbb feladatnak a kormányok számára. Andrea Amman ugyanakkor nem hiszi azt, hogy a védőoltások kötelezővé tétele, ahogy arra Ausztria készül februártól, csodaszer és megoldás lenne, bár nyilvánvalóan növelné az átoltottságot. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy egy ilyen kényszerítés kontraproduktív lehet, mert sok embernél még nagyobb elutasítottsághoz vezethet. 

Az ECDC szerint az elmúlt hetekben a koronavírus-megbetegedések számának meredek emelkedését lehetett megfigyelni az egész Unióban. És bár a felnőttkorú lakosságnak már a 81%-a van teljesen beoltva a COVID ellen, ez sem volt elegendő az újabb hullám megállítására. (Az általános átoltottsági arány egyébként 65% az EU-ban). Andrea Amman szerint a védekezésben kulcsszerep jut az érintkezések számának csökkentésében. Ha például egy 80%-os átoltottságú rátával rendelkező országban 10%-kal megnő az érintkezések száma (és ez a karácsonyi ünnepek idején valószínűbb), akkor jelentős mértékben növekednek a kockázatok.

Az ECDC úgy látja, hogy ha az államok nem hoznak hathatós intézkedéseket, a Delta variáns decemberre és januárra robbanhat be leginkább. Az igazgató szerint a vakcinák esetleges hiánya nem jelent problémát, és a tagállamok többsége arról tájékoztatta, hogy készen állnak az emlékeztető védőoltás tömeges beadásához szükséges infrastruktúrák.

Mivel számos olyan tagállamban is rendkívül magas az új megbetegedések és halálozások száma, ahol nem oltottak orosz és kínai vakcinával, ezért nem lát ilyen összefüggést – válaszolta lapunk kérdésére Andrea Amman. Marco Cavaleri pedig közölte, hogy folyamatban van a Szputnyik V és a Sinopharm márciusban megkezdett vizsgálata, amelynek lassú előrehaladását azzal magyarázta, hogy az EMA az eljárásoknak megfelelően minden szükséges adatot bekér a két gyártótól. „Még mindig bizakodóak vagyunk, hogy fel tudjuk gyorsítani a jóváhagyási folyamatot” – tette hozzá.