Search
Close

Lengyelország az EU-s források kapujában

Brüsszel, 2023. február 10.
Az Európai Bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa által még júniusban jóváhagyott lengyel helyreállítási terv (RRF) teljesítésének feltételéül szabott jogszabály-változtatások már régóta vita tárgyát képezik a lengyel kormány és az Európai Bizottság között. A Lengyelországnak járó 36 milliárd euróból 24 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 12 milliárd euró pedig kedvezményes hitel. A Bizottság a jogállamisági normák be nem tartására hivatkozott és elsősorban a bírák függetlenségének biztosítását hiányolta. Ezen kritikák feloldása érdekében mozgalmas hetet tudhat maga mögött a lengyel törvényhozás.

A Szejm szerda este ugyanis véglegesen megszavazta az uniós helyreállítási terv feltételéül szabott jogszabály-változtatásokat, elutasítva az ellenzéki többségű szenátus által az ezekhez benyújtott módosításokat.

A 460 fős Szejmben a 14 szenátusi módosítás elutasítása mellett 233-an szavaztak, köztük a kormányfrakció 226 jelenlévő tagja. Ellenszavazatot 207 képviselő adott le. A kormánykoalíció élén álló Jog és Igazságosság (PiS) párt által benyújtott tervezet részleteire a kormány beszámolója szerint előzetesen rábólintottak az illetékes uniós biztosok, így azok megfelelhetnek a lengyel helyreállítási tervben megszabott egyik fő feltételnek. A Szolidáris Lengyelország, koalíciós kormánypárt "a brüsszeli hivatalnokok által diktált törvénynek" minősítette az új előírásokat, ennek ellenére a kormánytöbbséggel együtt szavazott. Az ellenzék nem támogatta a jogszabály-változtatásokat, sőt egyenesen alkotmányellenesnek minősítette őket.

Szymon Szynkowski vel Sęk lengyel EU-ügyi miniszter több lengyel sajtóorgánumnak is nyilatkozott a szavazás után, miszerint a Bizottság számára is bemutatott jogszabály-tervezetek értő fülekre találtak Brüsszelben. "Didier Reynders igazságügyi biztos benyújtotta a javaslatot a Bizottságnak felülvizsgálatra, és a Bizottság pozitívan értékelte a törvényjavaslatot." - mondta Szynkowski vel Sęk.

Az Európai Bizottság által elvárt változtatásokból a lengyel kormány már 2022 júniusában végrehajtott egyet, akkor a a bíróságok fegyelmi kamaráját szűntette meg. A megszűnést követően felállt az új szakmai felelősségi ügyekkel foglalkozó új kamara. A mostani jogszabályváltoztatással a bírák fegyelmi ügyeinek rendezése a Legfelső Bíróságtól a Legfelsőbb Közigazgatási Bírósághoz kerül, így ezzel a változtatással a nyáron felállított ideiglenes kamara is befejezte működését.

A kormányzó pártok egyértelmű célja, hogy Lengyelország lehetőség szerint minél előbb hozzájusson az RRF forrásokhoz. Annál is inkább, mert 2023 októberében választásokra kerül sor a törvényhozás alsóházában, így politikai szempontból kifejezetten nagy a tétje a források felszabadításának. A jogszabály-tervezet elfogadása most Andrzej Duda államfő elé került.