Search
Close

Migrációs áttelepítési népszavazás Lengyelországban

Brüsszel, 2023. július 4.
A lengyel kormány népszavazást akar kezdeményezni az ország részvételéről az EU migránsok áthelyezését célzó keretrendszeréről. A szavazásra valószínűleg az őszi parlamenti választásokkal egy időben kerülne sor - erősítette meg hétfőn Mateusz Morawiecki konzervatív miniszterelnök.

Ennek érdekében a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt hétfőn benyújtotta azt a törvénymódosítási tervezetet, amely lehetővé tenné, hogy a népszavazást a parlamenti, elnök- vagy uniós választások megtartásának napján tartsák meg. Megerősíthetem, hogy a parlamenti választásokat és a migránsok áttelepítéséről szóló népszavazást egy időben tervezzük megtartani, a költségek csökkentése érdekében is" - mondta Morawiecki. Elmondta, hogy a népszavazás egy egyszerű kérdést tartalmazna, de annak pontos szövegét nem volt hajlandó elárulni. Azt sem zárta ki, hogy más kérdéseket is beiktatnak más témákban.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány miért akarja összekapcsolni a népszavazást és a választásokat annak ellenére, hogy korábban úgy döntött, elhalasztja a helyhatósági választásokat - amelyeket eredetileg a parlamenti választásokkal együtt tartottak volna -, a népszavazás megszervezésének költségeire hivatkozott. Morawiecki arra mutatott rá, hogy a népszavazás csak egy kérdést tartalmazna. 2014-ben a helyhatósági választásokon több figyelmetlenségből eredő hiba történt, mivel túl sok szavazólapot kellett egyszerre kitölteniük a választóknak, a csak egy kérdést tartalmazó népszavazás Morawiecki szerint azonban nem okozna ilyen problémákat.

Így a parlamenti választásokra és az áttelepítésekről szóló népszavazásra valószínűleg idén októberben vagy november elején kerülhet sor, az elhalasztott helyhatósági választásokat pedig jövő tavasszal tartanák meg. Konkrét időpontokat még nem tűztek ki. A népszavazást és a választásokat összekapcsolva a PiS kettős győzelemre számít. Nemcsak a választási felmérésekben vezet, de a lengyelek többsége a párt azon álláspontját is támogatja, miszerint Lengyelországnak nem kellene menedékkérőket fogadnia az uniós áthelyezési program keretében.

A lengyelek 74 százaléka ellenzi az áthelyezéseket, míg 26 százalékuk szerint a kormánynak be kellene fogadnia menedékkérőket az EU által tervezett áthelyezési rendszer keretében - derül ki a Pollster Intézet legújabb közvélemény-kutatásából. A lengyelek azonban megosztottak a kérdésről szóló népszavazás tényét illetően - derül ki az IBRiS felméréséből. Míg 50,3 százalék támogatja az ötletet, 47 százalék ellenzi. A PiS szavazóinak többsége támogatja a voksolást, az ellenzéki szavazók többsége pedig ellenzi azt.

Lengyelország és Magyarország azok az egyedüli uniós tagországok, amelyek határozottan ellenzik a javasolt migrációs és menekültügyi reformot. Utóbbi a kötelező szolidaritási szabályon alapulna, vagyis azon országoknak, amelyek nem hajlandók menedékkérőket befogadni, anyagilag vagy operatívan kellene hozzájárulniuk az EU migrációkezelési erőfeszítéseihez.