Search
Close

Ismét jelentős a migrációs nyomás az EU külső határain

Brüsszel, 2023. szeptember 14.
Az idei évben újra jelentősen erősödött az illegális migrációs nyomás az Európai Unió külső határain. A nyugat-balkáni útvonalon magas az illegális határátlépések száma, de nincsen nagy változás az arányokban az elmúlt évekhez képest. A középső útvonalon (Olaszország) elképesztő számokat közölt a Frontex, ugyanis 2023 januárja és augusztusa között az előző évhez képest 96 százalékkal emelkedett az illegális bevándorlók száma. A Frontex szerint a következő hónapokban egyre nőhet az intenzitás a Földközi-tengeren.

Pár nappal ezelőtt alig 24 óra leforgása alatt több mint 5000 illegális határátlépő érkezett az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére. A szigeten mindössze 500 férőhelyes befogadóközpont van, így a helyi plébános értékelése szerint jelenleg “apokaliptikus” állapotok uralkodnak. Az illegális bevándorlók menedékjogot kérnek, illetve azt, hogy észak-európai országokba utazhassanak tovább. 

EU szinten tovább emelkedett az illegális határátlépések száma 

Az előzetes számítások szerint 2023 első nyolc hónapjában összeségében ötödével (+18%) nőtt az illegális határátlépések száma az EU külső határain, több mint 232 350-re, ami 2016 óta a legmagasabb szám ezen időszakban. 

Csak az augusztusi hónapban 56 900 illegális határátlépést észleltek az EU külső határain, ami 39%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Hónapbontásban ez szintén 2016 februárja óta a legmagasabb szám. 

A fő útvonal 

A migrációs nyomás elsősorban a Földközi-tenger középső részén keresztül érkezők számának növekedésének köszönhető, amely továbbra is a fő migrációs útvonal az EU-ba, és amely minden második uniós határon észlelt illegális bevándorlásért felelős. Az ezen az útvonalon történő illegális határátlépések száma csaknem megduplázódott (+96%) a tavalyi évhez képest. Ezen az útvonalon az idei évben eddig 114 625-en próbálkoztak illegálisan belépni az Unió területére. Idén eddig az EU-ba irányuló illegális határátlépések fele a Földközi-tenger középső részén keresztül történt. 

A tengeri átkelés továbbra is rendkívül veszélyes. Az International Organization for Migration (IOM) adatai szerint idén eddig több mint 2325 ember tűnt el a Földközi-tengeren, túlnyomó többségük a tenger középső részén. 

A nyugati, a keleti útvonalak és az Egyesült Királyság 

A középső útvonaltól eltérően a legtöbb más migrációs útvonalon idén eddig éves szinten csökkenés volt tapasztalható az előző évhez képest. A nyugat-afrikai útvonalon 5 százalékkal, a nyugat-balkáni útvonalon pedig 19 százalékkal csökkent az illegális határsértések száma.  

A januártól augusztusig tartó időszakban a nyugat-balkáni útvonalon, amely a második legaktívabb útvonal több mint 70 550 észleléssel, 19%-os csökkenés volt tapasztalható, ami nagyrészt a szigorúbb vízumpolitikának köszönhető.   

A La Manche-csatornán keresztül az Egyesült Királyságba irányuló illegális átkelések száma augusztusban megközelítette a 9000-et, így a 2023 első nyolc hónapjában összesen 36 250 volt, ami 13%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.  

 

Forrás: Frontex

Mi várható? 

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szerint az elkövetkező hónapokban valószínűleg folytatódik a migrációs nyomás növekedése ezen a középső útvonalon, mivel a bűnszervezetek közötti éles verseny miatt az embercsempészek alacsonyabb árakat kínálnak a Líbiából és Tunéziából érkező migránsoknak.